Er Sander fra »Bedrag« rendyrket psykopat - og hvad er det for et spil, han spiller?

Tredje afsnit af »Bedrag« vidner om en serie, der er velspillet, veltilrettelagt og logisk fremadskridende. Og moderat spændende.

08KULkaas.jpg
Er han bare fantast? Eller en benhård, grådig forbryder? Nikolaj Lie Kaas i tredje afsnit af DRs nye søndags-serie, »Bedrag«. Foto: Laust Trier Mørk. Fold sammen
Læs mere

»Claudia, det er er sådan her, det er. Der er ikke plads til at tvivle. Vi skal være kritiske, vi skal være ambitiøse. men vi må aldrig nogensinde tvivle på, at det vil lykkes. Hvis vi begynder at lukke det ind, så har vi ingenting.«

Han er ude i et farligt spil, ham Alexander »Sander« Sødergren (Nikolaj Lie Kaas), den benhårde chef for energiselskabet Energreen og måske en afgrundsdyb psykopat bag det usmilende, uudgrundelige og krøllede ansigt samt de tunge brilleglas.

Er han bare en drømmer, der vil det bedste for sit firma, og som i tredje afsnit af DRs spændingsserie »Bedrag« ser fremtiden mellem solceller og elbaner under Abu Dhabis brændende sol? Eller er han en livsfarlig forbryder, der ikke bare er godt i gang med grådigt at narre arabiske investorer til sit endnu ikke udviklede energi-projekt – det er noget med et stof, som kan transportere energi, uden at noget går tabt – men som også dækker over endnu større og mørkere dulgte gerninger?

For hvad er det egentlig for hemmeligheder, som befinder sig på den dér iPad, som nu er havnet i de fumlende hænder på småforbryderne længst nede på den samfundsstige, DRs søndagsserie kravler så behændigt op og ned ad? Og er han ikke godt i gang med at manipulere den unge, pludseligt forfremmede chefjurist, Claudia, godt og grundigt? Har han så reelle hensigter, som han giver udtryk for efter et uheldigt kys på hotelgangen? Hele den tvivl, der skal være seernes, står fint at læse i det nye talent Natalie Madueños registrerende ansigt.

Logisk fremadskridende

Tredje afsnit bekræftede billedet af en gedigent velproduceret serie, der har glimrende fat i sin historie efter alle kunstens og dramaturgihåndbogens regler. Om det så er en børsnotering, står der sådan én og blinker i horisonten for det dubiøse energifima, og sådan én er altid god at have for handlingens skyld.

Serien er fortsat velspillet og veltilrettelagt, logisk fremadskridende. Moderat spændende, mest når den naive mekaniker Nicky (en fremragende troværdig Esben Smed) og hans umodne sidekick, den omvendte kasket Bimse (Lucas Hansen), som er kommet i besiddelse af en sportstaske med euro-millioner, et par gange i løbet af afsnittet er på nippet til at blive afsløret. (Hvor kommer sidstnævnte i øvrigt fra? Lolland? )

Mest kedsommelig i de trivielle mellemregninger på politistationen, hvor brumbassen Mads (Thomas Bo Larsen) med de uatoriserede arbejdsmetoder skal sættes under pres af skiftende chefer. Også på hjemmefronten – det evige familiemorgenbord i dansk film – presses han åbenbart snart af ydre omstændigheder, så vi kan få gang i dramatikken: Hans meget søde og stakkels kone (Line Kruuse) er tilsyneladende ikke helt så sød og stakkels, som vi tror.

Fik vi det hele med? Ikke helt: Scenerne fra ørkenlandets marmorsale var visuelt slående – de stank af penge. Lille pige, store omgivelser. Og Andrea Vagn Jensen gjorde en god figur som stærkt modvillig molekylærforsker, der ikke ville stå og sælge luftkasteller i Abu Dhabi.

 

Hvad: »Bedrag«. Afsnit 3.

Hvor: DR1, søndag aften.