Er Neil Young den rigtige til Orange?

Programmet til årets Roskilde Festival er solidt uden at være prangende. I hvert fald i toppen af plakaten, hvor 70-årige Neil Young står til at give årets store historielektion. Berlingskes musikredaktør går programmet efter i sømmene.

70-årige Neil Young spiller på årets Roskilde Festival. Her er han fanget under en koncert i Oslo i 2013. Fold sammen
Læs mere
Foto: Fredrik Varfjell
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Onsdag morgen faldt de fleste af brikkerne på plads i programmet for 2016-udgaven af Roskilde Festival. 105 nye navne blev tilføjet til plakaten, og det totale antal optrædende er nu oppe på 179 kunstnere fra 30 lande. Alene det tal gør Roskilde til en gigant i et dansk festival-landskab, hvor konkurrencen synes større end nogensinde.

For det er fortsat på scenerne omkring Dyrskuepladsen, at man mere end noget andet sted kan komme i både dybden og bredden af tidens fragmenterede toner. Og netop derfor er det også svært - for ikke at sige decideret dumt - at komme med store brede generaliseringer om kvaliteten af årets program. Der er ganske enkelt for meget musik.

Men lad os nu alligevel forsøge at lave et par nedslag i toppen af programmet. Onsdagens helt store nyhed var offentliggørelsen af den 70-årige canadiske rock- og folkmusiker Neil Young, der vender tilbage til Roskilde for første gang siden 2008 for at spille en maraton-koncert på Orange Scene bakket op af det yngre band Promise Of The Real.

Ingen kan være i tvivl om Youngs legendestatus, og som sådan er han et oplagt navn til at levere årets musikalske historielektion på Orange.

Jeg kan dog godt have min tvivl, om han vil have helt samme evne til at samle generationerne, som Paul McCartney, Rolling Stones, Stevie Wonder og Bruce Springsteen har gjort i de senere år. Macca havde Beatles-kataloget, Stones var et historisk scoop, mens både Wonder og Springsteens aftryk tydeligt kan høres i tidens musikalske tendenser.

Det samme kan man ikke helt sige om Neil Young. 70er-kataloget er legendarisk, men hans politisk agiterende rockudladninger og ømme country-ballader er herfra set ret ude af trit med, hvad der rykker hos de unge lige nu. Tiden for ti minutter lange guitarsoloer er heldigvis endegyldigt ovre. Spørgsmålet er, om Young selv har forstået det.

Læg så dertil, at det ikke er mere end to år siden, at han spillede i Forum, og alene i mine år på festivalen bliver dette hans tredje Orange-koncert. Noget stort scoop er det ikke.

Bedaget rockprogram

Kigger vi mod nogle af de andre navne på toppen af plakaten, er det solidt uden at være decideret prangende. Blandt de bedste bookinger i den lidt ældre kategori finder man de britiske dance-pionerer New Order, der udgav en glimrende comeback-plade sidste år og har et katalog fuldt af hits, der bør kunne sætte gang i en stor fest på Orange. Det samme gør sig gældende for gendannede LCD Soundsystem, der var et af 00ernes mest toneangivende bands og snart er klar med en helt ny plade, ligesom det også bliver interessant at se, hvor PJ Harvey skubber sit udtryk hen denne gang.

Der hvor programmet ser mest bedaget ud, er blandt de store rocknavne. Thrash-legenderne Slayer skal nok flække nogle metalhoveder foran Arena, men hvorfor man har inviteret Red Hot Chili Peppers tilbage efter deres historisk ringe koncert i på Orange i 2007 er mig en gåde. Er vi virkelig klar til en at give Cali-drengenes fjollede funk-rock en seriøs revival? Derudover kommer bookingen af comedy-rock-duoen Tenacious D med Jack Black godt ti år for sent, mens albumaktuelle Dizzy Mizz Lizzy er selvskrevne men også farligt tæt på Grøn Koncert-territorium.

Den canadiske sangerinde Grimes er blandt de optrædende på årets Roskilde Festival. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Astrup.

Nej, der hvor Roskilde-programmet for alvor skinner, er i det øvre mellemlag, hvor yngre men veletablerede navne som Grimes, James Blake, Tame Impala, M83, Courtney Barnett, Chvrches og Blood Orange alle står for høj kvalitet i deres respektive genrer. Og ydermere alle ved, hvordan man skærer et fængende omkvæd. Den slags skal man ikke undervurdere betydningen af.

Hiphoppen og den urbane r&b har i de senere år vundet større og større indpas både i musikkulturen og på Roskildes scener, og i år er ingen undtagelse. Macklemore & Ryan Lewis, Future, Young Thug, Wiz Khalifa, Action Bronson, Vince Staples er alle gode bookinger, men jeg savner måske et navn i den absolutte topklasse. Et navn i den absolutte topklasse med et stort katalog af hits á la Drake, The Weeknd, Kanye West eller Beyoncé havde løftet niveauet det sidste afgørende stykke.

Endelig er det værd at bemærke, at en fjerdedel af årets optrædende er danske kunstnere. Det er yderst positivt, at Roskilde fortsat har et opmærksomt øje på musikscenen herhjemme og er sig deres ansvar bevidst i forhold til både talentpleje og karriereudvikling. Selvom vi kan se mange af de danske musikere året rundt på landets spillesteder, så er det alligevel noget helt særligt at se dem folde sig ud på Roskilde. I år bliver det Møs tur til at prøve kræfter med Orange Scene - blot tre år efter hun spillede på den mindste. Det bliver både en stor fest og forløsning. Ligesom Roskilde som sådan forhåbentlig bliver det. Det plejer jo at være eminent godt, når først man står dernede.

Vi ses på pladsen!

Årets festivalplakat: