Er København verdens bedste storby?

Er København verdens bedste by at leve i? Ja, lyder det fra hver sjette københavner – resten mener, at landets hovedstad kun i nogen grad fortjener den fine titel

Foto: Brian Bergmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens udenlandske medier år efter år kårer København som en af verdens bedste storbyer at leve i, er indbyggerne selv noget forbeholdne over for den fine titel.

Af en undersøgelse, som Urban med hjælp fra Gallup har foretaget blandt kommunens borgere, fremgår det, at blot hver sjette i høj grad mener, at den danske hovedstad har fortjent en tur på sejrsskamlen – resten af de 1.052 adspurgte mener derimod, at København blot i nogen grad eller ringe grad hæver sig over alle andre byer.

På Københavns Rådhus har overborgmester Frank Jensen (S) svært ved at forstå de indbyggere, der rynker på næsen af landets hovedstad.

»København må absolut være verdens bedste by at leve i. Borgerne har nem og direkte adgang til mange grønne områder. Der er gode forhold for cyklister. Den offentlige transport fungerer, og så er det meste af, hvad man skal bruge jo inden for kort afstand af, hvor man bor.

Det gælder ikke mindst de mange kulturtilbud, som København bugner af, og som jeg selv og min familie i høj grad har taget til os,« siger Frank Jensen.

Byen er dyr
På Copenhagen Business School kan lektor og forsker i turisme og placebranding, Lise Lyck, godt forstå, at københavnerne er forbeholdne, når deres postnummer skal bedømmes.

Hun kunne ikke drømme om at sælge den danske hovedstad som verdens bedste by at leve i – for selv om der er mange gode ting i København, er byen også dyr at leve i.

»København har mange ansigter alt efter, om man er en velhavende teenager eller 65 år og fattig. De fleste udefra synes, at byen er spændende. Men som indbygger er indtrykket mere komplekst, fordi man ikke kun skal konfronteres med cafeer, men også sociale myndigheder, skolevæsen, veje og hospitaler. København har helt klart mange kvaliteter. Men det er ikke den bedste storby i verden,« siger Lise Lyck.

Frank Jensen ser nu ingen grund til at sætte hovedstadens lys under en skæppe. I hans øjne skal København nemlig være verdens bedste by for at kunne trække dygtige kræfter til fra udlandet og leve op til borgernes høje forventninger.

Men det kræver ifølge overborgmesteren flere arbejdspladser og en udvikling, hvor vækst går hånd i hånd med det gode liv, byen i hans øjne er indrettet til.

En by kræver selvkritik
Søren Riis, underviser i storby-trivsel som filosof ved Roskilde Universitet, erklærer sig uenig i den holdning.

Han mener, at Frank Jensen især bør glæde sig over de, der mener, at titlen som en af verdens bedste storbyer er ufortjent.­

»En by flytter sig ikke uden selvkritik. Hvis alle læner sig tilbage i overbevisning om at være bedst, så stopper udviklingen – og det er farligt,« siger Søren Riis.


Læs også:
Tryghed slår penge på lommen

Københavnerne savner tryghed
’Jeg tør gå overalt. Også om natten’
En provinsby på den gode måde