Er Kanye Wests kendis-kunst virkelig fire millioner dollars værd?

En skulptur med 12 berømtheder under titlen »Famous« har sendt Kanye West ind i kunstnerernes rækker. Men er det fire millioner dollars værd?

Motivet fra videoen til »Famous«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tidal/XPOSUREPHOTOS.COM
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis man har snublet over en større teltlejr af unge mænd foran en skobutik i indre by – camperende i ugevis for at få fingre i et eksemplar af Nikes Yeezy-model (en spraglet sko til en voldsom pris, red.), ved man, at Kanye West kan andet end sit hiphop.

Her er han godt nok en af verdens største stjerner, men det har ikke forhindret ham i også at gå ind i design- og modebranchen – og nu også som skulptur-kunstner.

Det er motivet fra videoen til hittet »Famous«, der nu har materialiseret sig i virkeligheden – og der må siges at være tale om ægte kendisser.

Blandt de 12 personer, der er portrætteret i dyb søvn på bølgende silkelagener finder man en Donald Trump med rumpen i vejret, George W. Bush og Bill Cosby samt en række navne fra populærkulturen som Rihanna, Amber Rose, Taylor Swift, og selvfølgelig Kanye West selv ved siden af fruen Kim Kardashian.

Kunstværket blev udstillet for en indbudt kreds på et galleri i Los Angeles, og New York Times rapporterede efterfølgende, at galleriet forventede at sælge værket for fire millioner dollars (godt 26 mill. kroner). Det var åbenbart for forretningsagtigt for Kanye West, og efter et par dage afviste galleriet, at værket var til salg. Til gengæld ledte man nu efter et museum, der kunne vise det for en større kreds.

Selv om prisen på fire millioner dollar lyder voldsomt, er det ikke helt skævt – hvis det nu skulle være til salg – mener LA-kunstneren Aaron Axelrod.

»Det er virkelig et cool værk, og det har nok kostet mellem en halv og en hel million dollars at lave,« siger han til N.Y. Times.

Et hold på over 30 medarbejdere har i godt tre måneder arbejdet på kunstværket. Gennem Instagram-søgninger, stylist-konsulenter og model-arbejde har man genskabt de 12 personer særdeles livagtigt. Til sidst er der så sat strøm til via 12 volts batterier, så figurerne bevæger sig let, som om de er i dyb søvn.

Men er det så overhovedet Kanye Wests værk?

»Kunst er i virkeligheden bare idéen – det er evnen til at sammensætte et hold, der skaber en stor kunstner i dag,« lyder svaret fra Aaron Axelrod.