Er heavyen blevet gråsprængt?

Copenhell. Før var heavy metal ungdommens rebelske talerør. Aktuelt kan den umiddelbart virke reduceret til drengerøvssoundtrack for nostalgiske 40-årige mænd. I anledning af Copenhell ser vi den blytunge subkultur efter i nitterne.

Stemning fra sidste års Copenhell på Refshaleøen i København. På billedet ses Watain på Hades-scenen. Foto: Christian Liliendahl Fold sammen
Læs mere

I 80erne sprang rebelske unge rundt til Twisted Sister og skreg »We’re not gonna take it« ad deres kiksede forældre og det konforme samfunds strikse regler. I 90erne headbangede de til hårdtslående navne som Metallica og Slayer, da metal for alvor indtog hitlisterne. Den var et oprør. En syngende ørefigen til det etablerede. De konservative autoriteters hovedpine. En riffhungrende ungdoms talerør.

Det var dengang.

For kigger man på plakaten til den kommende weekends københavnske metalfestival, Copenhell, med navne som Primus, Suicidal Tendencies, Kreator og Exodus, så har de navne i hvert fald mindst to ting til fælles. De har alle mere end 30 år på bagen og deres medlemmers gennemsnitsalder ligger omkring de 50 år.

Hvis fanskaren har fulgt med siden dengang, kan metallen derfor godt fremstå lidt gråsprængt. Som et sidste rebelsk og drengerøvet helle for 40-årige mænd i læderveste. Man kan derfor have sin tvivl, om den fortsat har fat i de helt unge.

På undergrundens præmisser

Anders Bøtter, vært på P6 Beats metalprogram »Sort Søndag«, mener bestemt, genren stadig har meget at byde på for et nyt publikum.

»Nye unge kommer til hele tiden. Men metal fungerer meget på undergrundens præmisser, hvor eksponeringen ikke er så stor og som udgangspunkt er det musik, som kræver tid og tilvænning. Derfor er det ikke bare noget du sådan lige falder tilfældigt over som teenager. Metal er et tilvalg,« forklarer han.

Han mener også, metallen fortsat har sit rebelske aspekt intakt, men at præmissen er anderledes i dag.

»Samfundet vender sig hele tiden til nye ting. Når man en gang har chokeret, kan man ikke forvente at gøre det igen med samme effekt. Men jeg tror stadig, metallen i sin inderste kerne er rebelsk og et oprør mod den etablerede musikscene. Den lefler meget lidt for trends.«

Primal og ur-agtig

På Copenhell, hvor cirka 12.000 årligt køber billet, ligger gennemsnitsalderen på 30 år. Heraf er 80 procent mænd. Flertallet af dem har lange uddannelser og en god indkomst. Ikke ligefrem snottede teens.

»Der er en ægthed her, man sjældent finder i andre genrer. Det tror jeg appellerer meget til mænd. Musikken er høj og voldsom, der er en kultur omkring metal med, at man drikker øl og stemningen er god. Primal og ur-agtig. Som et broderskab. I dag, hvor alt går rasende hurtigt, appellerer det til mange. Her behøver man sgu ikke stå med mobilen fremme konstant,« fortæller Jeppe Nissen, booker på Copenhell.

Og han byder det unge publikum velkommen i heavy-helvedet på Refshaleøen.

»Vi vil gerne have dem med. Derfor booker jeg også bands, som særligt appellerer til et yngre publikum som A Day To Remember, Upon A Burning Body og Rise Against. Nye spændende bands. Jeg vil gerne have, de unge kommer og bliver præsenteret for musikken. De oplever den jo ikke andre steder. P3 vil ikke røre den. Det synes jeg er en skam,« siger han.

Og der findes skam nye veje at gå for metallen. Der sker spændende ting på scenen for tiden, hvor det ikke kun er fortidens kolosser, som fortsat regerer.

»I store dele af verden er folk metal ved at komme frem. Det interessante ved den er, at hvis du hører noget fra Skandinavien, lyder det som metal blandet med nordisk folkemusik, men hvis du tager til Israel, er deres bands præget af en israelsk musiktradition og lyder helt anderledes. Der kommer en stærk national forankring rent lydmæssigt, som er interessant. Her findes for eksempel det nye danske band Huldre, som er et interessant bud på et band, som har potentiale til at blive eksporteret til udlandet. De kan noget særligt,« siger Anders Bøtter.

Heavymusikken lever og ånder i sit undergrundsskjul. Langt fra mainstreamens trendrytteri.

 

Copenhell løber af stablen 18.-20. juni.