Er det i orden at gå fra sin hjerneskadede ægtefælle?

Ejer af et reklamebureau den ene dag, hjerneskadet mand den næste dag. En blodprop ændrede 39-årige Kristians liv radikalt, og hans hustru fik en forandret mand.

Dokumentarfilmen »Dem vi var« følger Mette Line og Kristian, efter Kristian bliver ramt af en blodprop. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mette Line og Kristian er midt i livet. De er gift, er blevet forældre til to børn og bor i deres drømmehus i Lyngby. En helt almindelig dag stopper det liv, som de kender og har bygget op sammen. Kristian bliver ramt af en blodprop i halsen, som skader en tredjedel af hans hjerne.

Det uventede og ødelæggende rammer hårdt og pludseligt.

»Jeg har lige set, at han har stået og kigget ud ad vinduet. Da jeg kigger ind igen, kan jeg se, at han maver sig mærkeligt op ad sofaen,« forklarer Mette Line fattet, da hun har ringet 112  i dokumentarfilmen »Dem vi var«. Filmen følger parret det første år efter blodproppen. Den får biografpremiere onsdag og kan ses i 50 biografer landet over.

Se traileren til »Dem vi var«

»Dem vi var« er lavet af dokumentarfilmsinstruktøren Sine Skibsholt, og filmen er udsprunget af hendes nysgerrighed på hjernen.

»Alt, hvad vi er, er inde i vores hoveder i et organ på 1300 gram. Vores hjerner er meget skrøbelige, og det er vores personligheder derfor også. Det synes jeg både er ret fascinerende og helt vildt skræmmende. I den mildere ende kan stress og depression påvirke hjernen, så vi ændrer os. Vi husker måske dårligere og får kortere lunte. I den mere alvorlige ende er ændringerne mere gennemgribende,« siger Sine Skibsholt.

Fokus på parforholdet

»Dem vi var« er ikke en film om Kristians vej tilbage til livet. Det er en film om en familie – med fokus på de voksne – der bliver slået ud af kurs. Oprindeligt var det hensigten, at filmen udelukkende skulle fokusere på Mette Line, der pludselig står med en helt anden partner end ham, som hun sagde ja til år forinden.

»Der mangler fortællinger om de pårørende. Når sygdom rammer, så er der ikke ret meget plads til de pårørendes oplevelser og følelser, selvom pårørende gennemgår en masse svære ting og ofte bliver pålagt et kæmpe ansvar,« siger Sine Skibsholt, der under processen med filmen også fik et ønske om at fokusere på Kristian og på parforholdet.

»Alle kriser gør noget ved os og vores parforhold. Kriserne kan for eksempel være stress, depression eller sygdom i familien, og de kan eksempelvis få os til at vokse som mennesker, få større dødsbevidsthed eller trække os fra interesser og mennesker, som vi dyrkede tidligere. I et kærlighedsforhold skal vi være fleksible og vokse med hinanden, men hvor meget kan vi forlange af kærligheden? Kan vi tillade os at mene, at man skal stå hinanden bi? Det er enormt tabuiseret at trække sig fra en syg ægtefælle,« mener Sine Skibsholt, der med sin film ønsker at vise, at verden ikke er sort/hvid, og at der ikke er nogen nemme svar - der er ikke en god og en ond ægtefælle i Mette Line og Kristians ægteskab.

»Jeg håber, at jeg kan være med til at sætte gang i en debat. Kærligheden kan ikke altid overvinde alt. Nogle gange ender det bare ikke lykkeligt, for sådan er livet også,« siger Sine Skibsholt.

Kristian er langt fra alene om at få skadet sit hjerne. Hver dag bliver 55 voksne danskere i gennemsnit ramt af et hjernetraume. Nogle skader er faldskader, andre opstår efter en blodprop og atter andre skyldes helt andre ting. Nogle skader er synlige, men mange hjerneskader er usynlige for det blotte øje – og skaderne er ofte forbundet med en stor usikkerhed om, hvordan fremtiden ser ud.
»Nogle kommer sig helt, andre lever videre med betydelig hjerneskade, hvor de bliver nogle helt andre mennesker. Ofte går der helt op til et år, før lægerne kan komme med en fornuftig prognosen for fremtiden. På samme tid er det enormt svært for omgivelserne helt at forstå skader, som man ikke kan se. Det kender vi også fra stress og depression,« siger Sine Skibsholt.

Kan ikke dække bord

Sine Skibsholt kom i kontakt med Mette Line via et forum for pårørende tre måneder efter, at Kristian faldt om, så udover lydoptagelsen af 112-opkaldet er de første måneder efter blodproppen ikke dokumenteret i filmen. Men Sine Skibsholt var på plads med sit kamera, da Kristian for første gang tager hjem på et kort besøg – og derfra følger hun parret tæt, mens Kristian bor på et genoptræningscenter, hvor han arbejder målrettet på at blive klar til at flytte hjem til familien i løbet af et år. Imens vokser Mette Lines tvivl. Kan hun fortsætte sit liv sammen med Kristian? Hvilken mand er han overhovedet efter blodproppen?

I en scene i »Dem vi var« er Kristian ved at dække bord. Han har fordelt tallerkener og glas hensigtsmæssigt, men da han når til bestikket, kommer han til kort og ligner et barn, der er blevet bedt om bygge en ny storebæltsbro.

»Må jeg godt lige give dig en strategi« spørger Mette Line og forklarer, at der skal én kniv og én gaffel til hver tallerken. Hun assisterer ved de første to kuverter, og Kristian klarer de to sidste selv, men da han skal samle det overskydende bestik sammen for at lægge det tilbage i skuffen, rækker hans overblik ikke til at vurdere, hvilke knive og gafler, der er i overskud.

»Det var vanskeligt at vise Kristians skader rent visuelt, men borddækningsscenen er med til tydeligt at vise, hvor grelt det står til. Før blodkroppen var Kristian Mette Lines beskytter, men efter hjerneskaden, kan han ikke engang finde ud af at dække bord, og Mette Line skal være hans plejer og stå for stort set alt i familien,« siger Sine Skibsholt og fortæller, at det var Mette Line, der sagde god for, at hun fulgte det kriseramte par.

»På det tidspunkt, hvor jeg mødte Mette Line og Kristian for første gang, var Kristian ikke i stand til at tage nogen beslutninger, så hun traf beslutninger på hans vegne,« fortæller Sine Skibsholt.

Fuld indsigelsesret

Dokumentarfilmsinstruktøren og Mette Line aftalte, at Sine Skibsholt som udgangspunkt kun filmede for Mette Line, Kristian og sig selv.

»De skulle have muligheden for at lære mig at kende, og jeg skulle have muligheden for at undersøge, om der var en film i deres historie,« siger Sine Skibsholt, som efter tre måneder viste parret nogle af sine optagelser.

»På det tidspunkt havde Kristian fået det en del bedre, og vi blev enige om at lave filmen. Vi lavede en kontrakt, som indebar, at Mette Line og Kristian havde fuld indsigelsesret og skulle godkende filmen. Den indsigelsesret har de ikke benyttet sig af, og det har været vigtigt for dem, at deres historie fremstår usminket – de har ønsket at få den rå sandhed frem, for ellers vil andre mennesker ikke kunne bruge deres historie til noget.«

Hvad: Dokumentarfilmen »Dem vi var«
Hvem: Instruktør: Sine Skibsholt, medvirkende: Kristian Boserup og Mette Line Boserup med flere.
Hvor: I 50 biografer over hele landet fra den 20. april.