Er det i orden at bruge ordet ... (III)

Jens August Wille, instruktør på teatret Plan-Bs forestilling »Ongobongoland«- et show inspireret af hvide amerikanere, der optræder med stærkt racistiske parodier på vores fordomme.

Synes du, at det er i orden at bruge ordet neger?

Der er den der mærkelige omstændighed med ordet »neger« i Danmark, at det jo i sit udgangspunkt ikke har haft nogen racistisk mening. Helt præcist betyder det bare en, der er sort. Derfor kan man sige, at vi har brugt ordet i lang tid i Danmark, uden at det egentlig havde nogen farve af noget. De kulturradikale kræfter brugte jo ordet gladelig i 1950-60erne, og de brugte bestemt ikke nedsættende. Men fordi verden er blevet større, og man har brugt ordet nigger som noget negativt i Amerika, så bliver det pludselig hørt på en anden måde. Det skal man så til gengæld respektere, også selv om man ikke mener noget nedsættende med det. Jeg tror, at det ord vil forsvinde, fordi vores verden er så globaliseret, som den er, og fordi vi er påvirket af engelsk.

Skal man ændre i børnebøger, når folk omtales som negre?

På den ene side synes jeg, det er synd at ændre det. Jeg vil egentlig helst have, at man kunne forstå, at der ikke var noget nedsættende i ordet. På den anden side synes jeg, at hvis verden opfatter det som negativt, og man synger det i børnehaven, hvor der er et barn, der er sort, så bliver man nødt til at ændre det. Jeg har det dobbelt med det. Det handler meget om den meningssammenhæng, det bliver sagt i. Nogle gange nytter det ikke at være gammeldags. Hvis hele verden mener, at hotdogs er med s til sidst, så må man bøje sig for det.