Enhedslisten og blå blok vil redde DR UnderholdningsOrkestret

Fra nytår skulle det egentlig være slut med DR UnderholdningsOrkestret. Men et flertal i Folketinget kaster nu en redningsplanke ud til orkestret og vil tvinge DR til at bevare det 42 mand store orkester.

Et flertal uden om regeringen vil nu redde DR UnderholdningsOrkestret. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jonas Skovbjerg Fogh
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det skriver Politiken.

Dansk Folkeparti, De Konservative, Enhedslisten og Venstre mønstrer sammen med det færøske mandag Edmund Joensen et flertal på 90 mandater, der vil have underholdningsorkestret skrevet ind i den kommende public service-kontrakt. En kontrakt som den radikale kulturminister Marianne Jelved disse dage er ved at forhandle på plads med DR.

Venstre ville i første omgang ikke blande sig i sagen, men siden er partiets kulturordfører, Michael Aastrup Jensen, kommet på andre tanker:

»Der er virkelig mange – også af vores medlemmer – der har været imod lukningen. Og vi troede faktisk, at DR ville have lyttet til de mange politiske tilkendegivelser af, at det var en forkert beslutning. Men det har DR ikke gjort. Derfor er vi nu nødt til at sætte det her kulturpolitiske krav. Underholdningsorkestret er i den grad public service, der er med til at gøre DR til den samlende kulturinstitution, DR skal være,« siger Michael Aastrup Jensen til Politiken.

Han forventer sammen med de øvrige kulturordførere, at kulturministeren retter ind efter det politiske flertal og dermed sikrer orkestrets overlevelse.

»Nu skal vi have lavet en beretning, der pålægger ministeren at holde fast, når hun forhandler med DRs ledelse. Jeg kan slet ikke forestille mig, at hun ikke i udgangspunktet følger den indstilling,« siger Jørgen Arbo-Bæhr fra Enhedslisten.

Hverken Marianne Jelved eller DR har ønsket at udtale sig om sagen til Politiken, mens talsmand for DR UnderholdningsOrkestret, Mette Bugge Madsen, jubler over udmeldingen:

»Hvor fedt! Det er dejligt. Det er det, vi har kæmpet for,« siger hun til Politiken.