Enhedslisten fastholder pres på ministeren i DR-sag

En utraditionel alliance i Folketinget, bestående af de borgerlige partier og Enhedslisten, vil tvinge DR til at beholde Underholdningsorkestret. Enhedslistens Jørgen Arbo-Bæhr regner med, at kulturministeren finder en løsning, der hverken involverer afstemninger eller næser.

DR Underholdningsorkestret Fold sammen
Læs mere
Foto: Jonas Skovbjerg Fogh
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For to dage siden spillede DRs underholdningsorkester sin officielt sidste koncert, men orkestrets skæbne er endnu ikke afgjort. I morgen mødes partierne bag medieaftalen ekstraordinært med det ene formål at diskutere orkestrets fremtid, og efter at der i sidste uge formede sig et flertal uden om regeringen, er presset på kulturminister Marianne Jelved (R) stort.

Enhedslisten spiller en nøglerolle i forhandlingerne, efter at partiet har valgt at gå sammen med Venstre, Det Konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti om at frede det 75 år gamle orkester. Senest har også det færøske folketingsmedlem Edmund Joensen og Liberal Alliance underskrevet en beretning i Kulturudvalget, der lægger øget pres på ministeren.

»Nu venter jeg og ser, hvad ministeren kommer med i morgen, men når der er et flertal imod hende, så ville jeg rette mig efter det, hvis jeg var hende. Det håber jeg, og det regner jeg også med, at hun gør,« siger Enhedslistens medieordfører, Jørgen Arbo-Bæhr.

DR Underholdningsorkestret er frem til årsskiftet indskrevet i den public service-aftale, politikerne har med Danmarks Radio. Herefter har DR valgt at nedlægge orkestret som et led i en større spareplan, men ministeren skal nu tage stilling til, om orkestret igen skal skrives ind i public service-kontrakten og dermed fortsætte i 2015.

De Konservatives Lars Barfoed er klar til at tage sagen til afstemning i Folketingssalen, hvis ministeren ikke kommer frem til en løsning, og Dansk Folkepartis Morten Marinus står parat med en næse til ministeren.

Jørgen Arbo-Bæhr forventer, at ministeren finder en løsning, så det ikke bliver nødvendigt med hverken næser eller afstemninger. Han vil ikke diskutere detaljerne, før ministeren har meldt ud, men han understreger, at et flertal i Kulturudvalget bør tages alvorligt.

»Det er lidt en fis i en hornlygte at stille et beslutningsforslag. Vi har jo allerede udgivet vores flertalsberetning i udvalget, og det synes jeg, ministeren bør rette sig efter,« lyder det fra ordføreren.

Venstres Michael Aastrup Jensen vil heller ikke nærmere ind på, hvad næste skridt er, før det ekstraordinære møde tirsdag. Han afviser hverken næse eller afstemning, men understreger, at han »på det kraftigste regner med, at ministeren finder en løsning.«