Encyklopædien bliver gratis

Det vil i fremtiden være muligt at få gratis adgang til Den Stor Danske Encyklopædis 160.000 artikler. Hjemmesiden Wikipedias brugerfilosofi skal involvere brugerne.

Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Til februar åbner Gyldendal Encyklopædien for hele Danmark. Under navnet Den Store Danske lancerer forlaget en helt ny form for online leksikon.

Ud over de 160.000 artikler der bliver lagt ud, er det tanken, at alle frit kan lægge artikler ud på siden, tilføje forbedringer til de eksisterende og komme med forslag til nye opslagsord. Meget lig det vi kender fra Wikipedias brugerfilosofi og åbne redaktionsform.

Brugernes artikler vil blive præsenteret på www.denstoredanske.dk med tydelig angivelse af, at dette er en brugerartikel. Samtidig vil de indgå i redaktionens arbejde med at forbedre og opdatere leksikonet.

Med den stærke brugerinvolvering er det forlagets ambition at gøre Den Store Danske til danmarkshistoriens centrale og største projekt for vidensdeling. Redaktionen vil fastholde det høje videnskabelige niveau for leksikonet, og målet er i løbet af tre år at fordoble antallet af artikler.

- Moderne leksikonbrugere forventer med rette at blive hørt og taget alvorligt. Man vil deltage og have indflydelse på artiklernes indhold og på leksikonets udvikling. Derfor vil diskussionsfora og blog-funktion være en væsentlig del af det store vidensprojekt, skriver Gyldendal i en pressemeddelelse.

Fagbogsdirektør hos Gyldendal, Lars Boesgaard, har følgende forklaring på det nye tiltag:

- Med den åbne Encyklopædi på nettet har Gyldendal taget et stort skridt ind i den digitale verden. Vi har allerede de røde ordbøger på Nettet og lydbøger til download.