En vrimmel af lovende film

Det nye år tyder på at blive usædvanlig spændende i de danske biografer, hvor en overdådighed af premierer venter os.

Dramatisk scene fra Mel Gibsons "Apocalypto" derunder to udgaver af Cate Blanchett, tv. som den unge Bob Dylan i Todd Haynies' "I'm Not There" th. som dronnningElizabeth ll Shekar Kapurs "The Golden Age".<br>Foto: Filmselskaberne. Fold sammen
Læs mere

Engang var sommeren en meget stille tid i biograferne, og resten af året var i og for sig heller ikke særlig forjaget - enhver interesseret kunne uden større problemer nå at se de film, som hun eller han gerne ville opleve.

Sådan er det mildest talt ikke mere. Nu er antallet af premierefilm vokset kraftigt, de myldrer frem i biograferne uanset årstiden, og selv de mest ihærdige bliver nødt til at vælge og vrage, for hvis en ny film ikke er en rimelig publikumssucces straks efter sin premiere, forsvinder den meget snart igen fra repertoiret for at give plads til andre nye film.

Sådan bliver det givetvis også her i 2007, så hvis man allerede nu vil begynde at planlægge sit travle biografår, er her nogle forventede højdepunkter og dermed forslag til cinematografiske kryds i kalenderen. De første kan man sætte allerede i denne måned, hvor veteranen Erik Clausen har premiere på sin »Ledsaget Udgang« og selv spiller hovedrollen som småkriminel over for blandt andre Jesper Asholt og Ditte Gråbøl, ligesom januar byder på den kontroversielle Mel Gibsons yderst usædvanlige »Apocalypto« om blodige begivenheder blandt de gamle maya-indianere og indspillet på deres sprog.

Også den angiveligt meget foruroligende fremtidsthriller »Children of Men« med så gode navne som Julianne Moore og Cliwe Owen får premiere her i januar, og det sanmme gør »Stranger than Fiction« instrueret af Marc Forster, der tidligere har betaget os med »Monster's Ball« og »Finding Neverland«.

Februar bliver så sandelig heller ikke kedelig, for da kommer bl.a. Kevin MacDonalds »The Last King of Scotland« med Forest Whitakers meget beundrede præstation som Ugandas diktator Idi Amin, franske Luc Bessons ambitiøse familiefilm »Arthur og Minimoyserne«, Lasse Spang Olsens danske actionkomedie »Den sorte Madonna« med Anders W. Berthelsen i hovedrollen og den for »Kongekabale« kendte Nikolaj Arcels lige så danske action-adventure »De fortabte sjæles ø«, som minsandten også har Anders W. Berthelsen i en hovedrolle.

Og vi er slet ikke færdige med den ellers korte måned februar, for den byder også på Clint Eastwoods stærkt roste »Letters from Iwo Jima«, der ligesom Eastwoods »Flags of Our Fathers« handler om Anden Verdenskrigs blodige kampe påøen Iwo Jima, men denne gang set fra en japansk synsvinkel. Og hvis det lyder for voldsomt, kan man i stedet vælge danske Simon Stahos kærlighedsdrama »Daisy Diamond«, Richard Eyres britiske »Notes on a Scandal« med to så eminente aktører som Cate Blanchett og Dame Judi Dench i hovedrollerne eller Bill Condons lovpriste filmmusical »Dreamgirls« om en lækker sort sangtrio, der minder en del om virkelighedens The Supremes. Både Jamie Foxx, Eddie Murphy og Danny Glover er blandt filmens herrer.

Marts er omtrent lige så pakket med lovende titler, blandt dem Rune Bendixens danske »The Rich Kids« om rige unge nordsjællænderes skrappe hemmeligheder, Ridley Scotts atypisk fredsommelige komedie »A Good Year« med Russell Crowe i hovedrollen, de to attraktive stortalenter Edward Norton og Naomi Watts over for hinanden i kærlighedsdramaet »The Painted Veil«, de ligeledes seværdige Renee Zellweger og Ewan McGregor i »Miss Potter« (om den populære forfatter Beatrix Potter), den begavede amerikaner David Finchers »Zodiac« om en berygtet seriemorder - megatalentet Jake Gyllenhaal er blandt de medvirkende - den danske familiefilm »Temperiddernes skat II« samt franske Olivier Dahans »La môme« om den udødelige Edith Piaf.

Pyha. Man bliver forpustet bare ved tanken om alle de titler, men heldigvis ser april lidt mere luftig ud, for her nøjes vi med at fremhæve den amerikanske »Grind House«, der ligesom provokationen »Sin City« er instrueret af de to skrappe fyre Robert Rodriguez og Quentin Tarantino, samt den danske filmatisering af Erling Jepsens fine roman »Kunsten at græde i kor« med Jesper Asholt i centrum for sære synder i Sønderjylland.

Maj virker også overkommelig med amerikanske »Spider-Man 3« som det klare højdepunkt, det samme gælder juni med tegnefimen »Cykelmyggen og Dansemyggen« som munter attraktion, mens juli ud over den givetvis grinagtige »The Simpsons Movie« rummer en af årets virkelige sværvægtere, David Yates'»Harry Potter og Fønix Ordenen«. Det er selvfølgelig stadig Daniel Radcliffe, der i titelrollen befinder sig i centrum for de magiske begivenheder på Hogwarts, og Ralph Fiennes dukker igen op - oh gys! - som den onde Lord Voldemort.

I august er der dansk uhygge på repertoiret i debutanten Martin Barnewitz' gyser »Kollegiet« og givetvis mere følsomme toner i Paprika Steens »Til dødens os skiller« med manuskript af Anders Thomas Jensen. Globetrotteren Bille August har i Sydafrika instrueret »Goodbye Bafana« om en racistisk hvid fangevogter, som bliver klogere af at passe på Nelson Mandela på Robben Island, og alle barnlige sjæle kan glæde sig til gensynet med en charmerende grøn grimrian i »Shrek den Tredje«.

Blandt septembers premierer bør især fremhæves den virtuose kineser Zhang Yimous historiske kostumefilm »Curse of the Golden Flower« med superstjernerne Gong Li og Chow Yun Fat, mens oktober på forhånd lyder mere lystig, for den lokker med danske »Jungledyret Hugo - Fræk, flabet og fri«.

Hertil kommer, at en række lovende film med premiere i 2007 endnu ikke har fået en definitiv premieredato. Det gælder for eksempel Jacob Thuesens danske »Erik Nietzsche - De Unge År« baseret på et selvbiografisk manuskript af Lars von Trier, den altid kontroversielle Michael Moores dokumentarfilm »Sicko« om det amerikanske sundhedsvæsen (mon ikke han forholder sig kritisk?), og Nicole Kidman sammen med den nye 007-fremstiller Daniel Craig i fantasy-eventyret »Det Gyldne Kompas« formentlig i december, hvor også danske Peter Flinths megadyre svenske »Arn« forventes at dukke op i biograferne.

Endelig kan man uden tvivl glæde sig til veteranen Milos Formans »Goya's Ghosts« med svenske Stellan Skarsgaard som den geniale spanske maler Goya, Woody Allens nye britiske film »Cassandra's Dream« med Ewan McGregor og Colin Farrell samt den originale amerikaner Todd Haynes'»I'm Not There«, der handler om selveste Bob Dylan og byder på en overdådig rolleliste med navne som Heath Ledger, Cate Blanchett, Richard Gere, Christian Bale og Julianne Moore.

Mon ikke vi alt i alt tør fastslå, at det ikke bliver et kedeligt år i de danske biografer?