En verdenskunstner taler med Berlingske Tidende

»Jeg traf første Gang den berømte Maler Henri Matisse i Collette ved en Midnatsfest, som Jean Renoir afholdt.« Så inciterende begynder Nana Windings stærkt personlige interview med Henri Matisse, som Berlingske Tidende bragte for 66 år siden.

Fra arkiverne

Blot et overfladisk kig i mellemkrigstidens aviser kan være en overraskende oplevelse for en nutidig læser. Forskellen fra vore dages moderne layout med store overskrifter og ditto billeder i klare farver er slående. En avis fra vores bedste- eller oldeforældres tid bestod af ord, ord og atter ord i spalte efter spalte og kun afbrudt af utydelige sort-hvide pressefotos i frimærkestørrelse. Sådan var normen.

Men der var en undtagelse. Om søndagen kastede avislæserne sig over de nye ekstra magasin-sektioner, hvor alting var ganske anderledes.

Her var der interviews med kendte mennesker fra ind- og udland skrevet i en populær og underholdende stil, men først og fremmest var der store, farvestrålende billeder. Det var en sensation, da de første farver dukkede op i avisen, og Berlingske Tidende tog konsekvensen og døbte sit søndags-magasin »De kulørte Sider«.

Set i denne sammenhæng må det have været et scoop for redaktøren, da der i eftersommeren 1939 pludselig lå et interview med Henri Matisse, tidens største koloristiske kunstner, på hans skrivebord. Nu var muligheden der for i en naturlig sammenhæng at brillere med farvegengivelser af nogle af den verdensberømte malers værker i avisen. Artiklens forfatter, Nana Winding, var en ung dansk kvinde, som opholdt sig i Frankrig og tydeligvis havde nær omgang med nogle af tidens fremtrædende kunstnere. Ved en animeret fest hos filmskaberen Jean Renoir mødte hun Matisse, og det møde havde hun svært ved at glemme.

En uge senere opsøgte hun maleren i dennes hjem i Cimiez ved Nice, fordi hun angiveligt ville skrive en artikel om ham - som menneske. Hans kunst måtte en anden tage sig af.

Artiklen blev skrevet, den kom i avisen, og nu kan den præsenteres for en ny generation af læsere.