En verden af skrald giver 
et hav af muligheder

Udstilling på Dansk Arkitektur Center vil åbne vores øjne for, at affald kan bruges til at bygge huse med.

Arkitekt Anders Lendager står for en udstilling på Dansk AkitekturCenter, som handler om at upcycle skrald. Altså genbruge det med merværdi. Udstillingen hedder Wasteland. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Hougaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det begynder med knust beton. Du skal mærke betonen under dig, så du ved, hvad det handler om, når du går ind i den nye udstilling »Wasteland« på Dansk Arkitektur Center i København. Det handler om affald. Især byggeaffald, som vi har meget af i Danmark. Faktisk cirka 400 millioner ton. Og det handler om, hvad vi skal stille op med alt det affald.

Udstillingen er sat op af Anders Lendager, arkitekt og direktør i Lendager Group, og kører fra i morgen. Han arbejdede i flere år som arkitekt, men han var frustreret over, at bæredygtigheden gled ud af projekterne i takt med, at smukke visioner blev til rigtige bygninger i mursten, træ, beton, stål og glas. For fem år siden startede han sit eget firma, Lendager Group, med fokus på det, han og ligesindede kalder »upcycling«. Det betyder kort fortalt, at et materiale ikke bare genbruges – »recycles« – men opgraderes til noget, som har endnu mere værdi.

»Tænk, hvis affald blev betragtet som vores største uudnyttede ressource og indgik i produktionen af nye bygninger,« siger Anders Lendager og viser indenfor på udstillingen, der endnu ikke står helt færdig, da B er på besøg. Den ligner en af de byggepladser, det hele egentlig handler om. Tre håndværkere er ved at bakse et stort, tungt stykke beton på plads, og det er heldigt, for Anders Lendager vil meget gerne tale om beton.

»Når en betonbygning i dag nedrives, er standardproceduren, at man knuser betonen. Ønsker man at genbruge det, bruger man det til genopfyldning af veje. Den type genbrug kaldes downcycling,« forklarer han.

Beton er vigtigt. Det er genialt, når man vil bygge høje huse, men det er ikke problemløst. I dag anslås det, at cirka fem procent af verdens samlede CO2-udslip stammer fra produktionen af beton. Derfor er det afgørende, at arkitekter, ingeniører og bygherrer begynder at kigge på, hvordan de kan gentænke deres brug af beton.

»Pelican Self Storage (udlejer af opbevaringsrum, red.) ringede. De ville gerne have vores hjælp til at bygge mere klimavenligt,« fortæller Anders Lendager. »Men det endte med, at vi ikke kunne hjælpe særlig meget, for der var ingen alternativer til beton.«

Oplevelsen med Pelican Self Storage fik Anders Lendager til at interessere sig for beton. På Prags Boulevard i København skulle Pelican Self Storage bygge en ny lagerhal og nedrive den gamle, og sammen med Lendager ville de igen forsøge at gøre det klimavenligt. Svaret blev ikke bare en ny slags beton lavet af resterne fra den gamle bygning, men også en ny måde at tænke byggeplads på.

»Vi genanvender den knuste beton fra de eksisterende bygninger i den nye beton. Det produceres på stedet og kommer til at indgå i den nye bygnings fundament. På den måde undgår vi at grave nyt grus op til produktionen af beton og transportere den store mænge materiale over lange afstande,« forklarer Anders Lendager.

Han kalder det en »cirkulær byggeplads«.

Hele udstillingen bliver fyldt med den slags historier. Et sted er gulvet lavet af overskårne champagnepropper – »100 millioner korkpropper bliver brændt hvert år uden at blive brugt,« fortæller Lendager – og et andet sted er væggen lavet af fyldte vanddunke. De holder godt på væggene og bliver ifølge Lendager »utroligt smukke«, når lyset falder i bestemte vinkler.

Udstillingen er delt op i seks afsnit: Træ, mursten, plastik, beton, glas og stål, og for hvert afsnit er der beskrivelser af udfordringerne med materialet og forskellige bud på en anderledes fremtid.
Nogle steder, som tilfældet er med beton, er fremtiden allerede ved at blive realiseret.

Det gælder også afsnittet for glas. I dag siger reglerne, at nyt byggeri skal have trelags-ruder. Men hvad gør man så med alle de gamle to-lags-ruder? Lendager Group laver en helt væg bestående af et dobbelt lag tolags-ruder adskilt med cirka ti centimeter, så væggen i alt får fire lag glas. Væggen bliver opført i et nyt boligbyggeri i Ørestad.

»Vi fik 6.000 gamle vinduer gratis,« siger Anders Lendager og smiler som en dreng, der lige har fået verdens bedste julegave.

Når man går rundt mellem genbrugte sejl fra kapsejladser, aviser presset sammen til et materiale, der ligner skifer, og alt det andet, Lendager vil vise med »Wasteland«, er det let at forestille sig en verden, hvor affald bliver til smukke bygninger.

I Concito, Danmarks grønne tænketank, er man en smule mere tilbageholdende med de store fremtidsdrømme.

»Mit hjerte er optimist. Min hjerne er desværre nok lidt mere pessimistisk,« siger Torben Chrintz, videnschef hos Concito.

Han erkender fuldt ud byggeriets udfordringer med affald og CO2-udledning, og han er stor tilhænger af, at man som Lendager Group forsøger at gentænke byggeriets processer. Udfordringen kommer, når idéerne skal op i den store skala, mener Torben Chrintz.

»Udfordringen er at gøre det på et niveau, hvor det virkeligt batter,« siger han. »Det kræver, at kunderne vil være med.«

Midt i udstillingen står Anders Lendager, omringet af halvt og helt realiserede bud på upcycling i byggeriet. Han fortæller om Maglemølle i Næstved. Engang var det en papir-fabrik og centrum for Næstveds udvikling, i fremtiden skal det blive Ressource City, en hel bydel med fokus på at genbruge materialer, både i form af et videnscenter, men også helt konkret forarbejdning af affald.

»Byggebranchen er ved at være moden,« siger han og fortæller, at både miljøminister Esben Lunde Larsen (V) og Realdania-direktør Jesper Nygård kommer til en paneldebat i forbindelse med åbningen.

»Det, jeg gerne vil sige med denne udstilling, er, at affald er vores største ressource. Vi står med et enormt potentiale.«