En værre gang oldævl

Der er ingen skæve vinkler – eller nogen vinkel overhovedet på Line Knutzons gennemskrivning af danmarkshistorien på Bellevue Teatret.

Når latteren ikke ruller jævnt hele tiden i en forestilling med Nikolaj Kopernikus, Anders W. Berthelsen og Mille Dinesen, er der noget galt. Foto: PR Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Man kunne også bare genlæse sin gamle historiebog fra folkeskolen. Det vil være billigere og sikkert lige så sjovt som at se »Danmarkshistorien« gennem Line Knutzons dramatikerøjne på Bellevue Teatret.

Når latteren ikke ruller jævnt hele tiden i en forestilling med Nikolaj Kopernikus, Anders W. Berthelsen og Mille Dinesen, er der noget galt. Det er der især med teksten, men også med Nikolaj Cederholms instruktion, der mere og mere desperat forsøger at dække over, at de ikke kan tilbyde skæve vinkler på danmarkshistorien, men kun jokes som, at det er »sjovt, det var en kvinde, der satte den første grænsebom op.« Jeg er stadig ikke sikker på, at jeg til fulde har fattet dybden i vittigheden.

Halvanden time varer det. Den bruges mest på at gennemgå oldtiden med kridtnoter på en sort tavle, på en sidehistorie med Nikolaj Kopernikus’ årsregnskab og på et par oplivende scener, som da Anders W. Berthelsen er Paulus, der ringer for at sælge Tollundmanden og hans skrappesidse af en kone den nye religion - med kun én gud.. Efter 1844 kaster Line Knutzon håndklædet i ringen, og skuespillerne må nøjes med at lire årstal og begivenheder af.

De knokler ellers for det. Anders W. Berthelsen får skabt nogle bedårende fjollekarakterer ud af sine forfædre, Nikolaj Kopernikus har en særlig krog i publikum, mens Mille Dinesen er tvunget ind i en besserwissertype, som hun ikke fortjener, men høfligt forsvarer.

Scenografien passer perfekt. Skuespillerne joker med, at interiøret er fra Korsbæk på Bakken, inden de begynder at lege klæd-ud-leg med møblerne: Kaffebordet som nederdel, lysestager på fødderne, og en lampeskærm på hovedet ... det er helt grinagtigt.

Hvad: Danmarkshistorien.

Hvem: Tekst: Line Knutzon. Instruktion: Nikolaj Cederholm.

Hvor: Bellevue Teatret. Til 20. februar.