En sympatisk giraf

Tobias Dybvad mangler en vinkling på stoffet og et ekstra gear i afleveringen for at gør sit nye onemanshow til mere end en parade af letløbende og kvikt afleveret humor.

Tobias Dybvad leverer en parade af letløbende humor. PR-foto Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

TV-komikeren Tobias Dybvad virker som en mand, man til enhver tid gerne ville høre rive vittigheder af sig en hel lørdag aften i et privat selskab. Blot synes jeg, at han mangler at give lidt mere af sig selv og et større temperament i sit kropssprog, før han kan bære et helt onemanshow lige så godt som de lidt ældre kolleger.

Det er ikke, fordi Dybvad ikke er morsom, for han har en humoristisk undren - eksperter i stand-up comedy ville kalde det for »funny bones« - der gør, at han kan give næsten alt en lettere pjattet eller morsom drejning. Om så det er en tur til Filippinerne eller en tur ned i kiosken. Selv tåbelige og ubehjælpsomme læserbreve fra Ekstra Bladet, som han bruger i sit ekstranummer, får en morsom tur i vridemaskinen. Men når man har et talent så stort, gemmer der sig også den fare ved at være standupper, at man kan blive doven med retningen, formen og temaerne.

Og her drager Tobias Dybvad altså nu på landevejen med et nyt show, der godt nok har en titel, »Er det ikke dig fra Dybvad?«, men som han samtidig indrømmer handler om »rundt regnet det, der er sket i mit liv de seneste to år«. Stoffet er ikke vinklet mere end til husbehov og fremstår som løse episoder genfortalt. Løse morsomme episoder, men også leveret på nøjagtig samme måde gennem hele showet.

Dybvad afleverer de humoristiske situationer sømløst, men han arbejder ikke med nogen som helst form for kropssprog, og der er ikke variation eller andet temperament i afleveringen end det overfladiske fnis i samme letløbende rille gennem hele showet. Giv dog lidt mere af dig selv, Tobias Dybvad!

Satire uden bid

Det nye show bliver nemlig forsøgt markedsført som et »selvsatirisk indblik bag kulisserne som TV-vært«, men der er ikke bid i satiren. Måske fordi reflektionerne over berømmelsen er få. Lad mig give et eksempel. Før showet serveres en stribe fotos af Tobias Dybvad med sine fans. Et for et. Projekteret op på et lærred. De er der bare, men bliver ikke rigtig brugt til noget. Og da slet ikke til noget satirisk.

Akkurat det samme med mange af historierne i showet. Hvis der er noget satirisk i billederne, ser Dybvad ned på sine fans, men det er næppe tilfældet. Men hvorfor så flashe billederne? Og hvorfor har Dybvad selv alle de billeder? Det virker slet og ret lidt for selvsmagende.

Samtidig skal dog også siges, at Dybvads TV-publikum - der er teenagere og piger og drenge i 20erne - grinede med en pæn frekvens gennem hele showet, selv om anmelderen gjorde det knap så meget.

Dybvad optræder selv på den kommende turné i godt og vel en time, med et føl på scenen i et kvarters tid som opvarmning. Foreløbig i 70 annoncerede shows over hele landet. Det er måske nok til, at man kan få set den sympatiske giraf, men det er ikke nok til at nå op i superligaen med de bedste komikere, der har materiale nok til lange turneer med onemanshows.

Hvad: Tobias Dybvad - Er det ikke dig fra Dybvad?

Hvem: Stand-up show med Tobias Dybvad.

Hvor: Bremen, København, torsdag. Turnerer over hele landet resten af året.