En superstærk syndebuk

Mark Wahlberg er en effektiv helt i den spændende actionfilm »Shooter«.

Er du enig med berlingskes anmelder?

Skriv din egen mening | Se hvad andre læsere mener.

Det er svært at forestille sig, at den sympatiske Danny Glover skulle være en skurk. Det er han jo strengt taget heller ikke - han er skuespiller - men i »Shooter« får denne værdige hædersmand for en gangs skyld lov til at fremstille en virkelig væmmelig slyngel, og han ser ud til at nyde det.

Danny Glover spiller en højt dekoreret og altså udadtil agtværdig oberst, som viser sig at være en af de kyniske hovedmænd i et nedrigt komplot, som står bag et attentat, der ligner et forsøg på at myrde den amerikanske præsident, men i virkeligheden har til formål at likvidere en etiopisk biskop under hans besøg i Philadelphia. Hvad der lykkes.

Gerningsmændene har brug for en syndebuk af den slags, som Lee Harvey Oswald i sin tid selv hævdede at være, og temmelig uklogt vælger de skarpskytten Bob Lee Swagger - alene navnet burde være en advarsel! - som vi allerede i filmens højdramatiske prolog har mødt på en hemmelig mission netop i Etiopien. Nu får han skylden for attentatet i Philadelphia, og han bliver selv skudt og såret, men slipper humpende væk med politiet plus FBI plus talrige andre agenter plus lejemordere plus svært bevæbnede soldater efter sig. Kan vores helt mon virkelig hamle op med denne enorme hær af modstandere og oven i købet få renset sit gode navn og rygte?

Som enhver erfaren biografgænger vil vide, var det dagens mest naive spørgsmål, men vi vogter os for at røbe for meget om det listige plot, som vi i øvrigt heller ikke helt kan gennemskue. Til gengæld noterer vi os, at Bob Lee Swagger absolut ikke er en beundrer af den amerikanske præsident - eller af hans forgænger - og at »Shooter« i det hele taget er en usædvanlig samfundskritisk actionfilm, der desillusioneret skildrer det politiske system som pilråddent højt op i hierarkiet og endda viser sig at have som udgangspunkt, at amerikanske soldater koldblodigt har massakreret en hel landsby i Etiopien.

Et par steder i »Shooter« kan man sagtens fåøje på camouflerede kommentarer til krigen i Irak, men filmens primære formål er selvsagt ikke at holde foredrag. Dens komplicerede, men konstant spændende handling sprinter spændstigt rundt fra Washington D.C. til Tennessee og fra Kentucky til Montana, mens instruktøren Antoine Fuqua (»Training Day«) uden at ryste på hånden holder styr på de hæsblæsende begivenheder og får puttet både bragende biljagter, brændende helikoptere, napalm-fælder og blidere momenter ind i den samt sågar en knivspidsfuld sarkastisk humor.

Som Bob Lee Swagger er Mark Wahlberg nu sprunget helt op i stjernernes superliga med afsæt i Oscar-nomineringen for den stærke birolle i Martin Scorseses »The Departed«. Og den velbyggede Wahlberg er en glimrende actionhelt, for han er barsk uden at ligne en bølle, han kan virke livsfarlig uden at fremtræde som afstumpet, han optræder som en hårdkogt hædersmand, og han er i høj grad macho, men ikke uden sårbarhed.

Rollebesætningen i »Shooter« er i øvrigt ret original med den uglamourøst attraktive Kate Mara som klog kvindelig hovedperson og garvede folk som Elias Koteas og Ned Beatty i vigtige biroller, og filmen kombinerer virkningsfuldt den klassiske Hitchcock-tradition - en uskyldig mand jages for noget, som han ikke har gjort - med den nyere Rambo-tradition - den uskyldige mand er topprofessionel kriger og evner med rådsnar handlekraft at eliminere sine mange modstandere.

Det gør alt i alt »Shooter« til en flot, smart og medrivende spændingsfilm, der kun tynges af de medvirkendes lidt for tunge tunger i en alt for snakkesalig passage hen mod slutningen. Som til gengæld er eksplosiv og ikke sjov for Danny Glovers brovtende sjover.

Berlingske Tidende indbyder læserne til at give deres holdning til aktuelle udgivelser og begivenheder. De bedste bidrag kommer i avisen.

Skriv kort og kontant og klik på det antal stjerner den fortjener.

Skriv din egen anmeldelse