Én stjerne til Citroëns video-podcast: Lige lovlig Leth-købt

Citroën redder faktisk ikke rigtigt noget som helst. Slet ikke Touren. Måske nok en flig af Jørgen Leths privatøkonomi, og man skulle være et skarn eller Leth, hvis man ikke presser citroënen, når nu lejligheden byder sig.

Jørgen Leth holdt for nylig pressemøde om sit samarbejde med Citroen omkring Tour de France. Men samarbejdet er ingen succes, mener anmelder Kurt Lassen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang

Under overskriften »Citroën redder Touren« trommede bilfirmaet, som familiefirmaet Leth & Søn i forvejen producer TV-reklamer for, til pressemøde op til Tour de France. Nu skulle den detroniserede TV 2-kommentator vise, hvordan Touren skulle skæres. Med en selvophøjet og højlydt afstandtagen til TV 2s beslutning om at sætte Jørgen Leth fra sin mangeårige bestilling i kommentatorboksen i Frankrig.

Jørgen Leth ville ikke høre tale om at blive hjemme i TV 2-studiet i Odense og give sit etape-besyv med. Næh, Leth hørte til i Frankrig, og således drog han i nyeste Citroën-model og med Tricoloren ude af vinduet af mod sit franske slot. Her sidder han så dag efter dag til håndholdt video-podcast og klamrer sig til notesbog og sportsavisen L’Equipe og udlægger aldeles ukomplet dagens etape. En slags svanesang, der er endt i cikadesang

Når man ikke har produktionsøkonomien, må man i stedet påberåbe sig en kunstnerisk dogme-originalitet som forsvarsværkets koncept. Så det pludselig bliver selve meningen, at vi ikke rigtig skal høre, hvad Jørgen Leth siger, fordi han åbenbart og pinedød i stedet skal lyde som en græshoppehær.

Jeg noterede mig en klog mand konkludere allerede efter første Citroën-afsnit, at TV 2 ikke har brug for Jørgen Leth, men Jørgen Leth har brug for TV 2. Jørgen Leths format har i mange år været afhængig af TV 2s tekniske og redaktionelle set up, så han passede ind som dosseret akkompagnement til resten af Tour-sendefladen. Selv Jørgen Leth har brug for en platform.

De sidste to dage har filmmanden, ikke sportsjournalisten, som han ellers engang koketterede med at tilhøre, fortalt anekdoter om den danske Tour-helt Mogens Frey i Vogeserne i 1970. På andendagen i fem minutters oplæsning fra egen bog:

»Det er biblen, min egen bog om Tour de France ...«

Jo, jo, kommercielt skal det være. Pengene burde også række til en mikrofon ...

Jørgen Leth redder Touren, citroen.dk, videopodcast