En splittet sjæl

En psykisk syg sjæl eller besat af djævelen? Det spørgsmål giver den tyske intruktør Hans-Christian Schmid ikke svar på i sin film »Requiem«. Den er til gengæld et intenst portræt af en martret ung kvinde.

Er du enig med berlingskes anmelder?
Skriv din egen mening | Se hvad andre læsere mener.

Tysk film rider i disse år på en bølge af fremragende film, og Hans-Christian Schmids seneste film, »Requiem« bekræfter både succesen og viljen til at fortælle anderledes historier. Den ukendte skuespiller Sandra Hüller vandt da også ganske fortjent Sølvbjørnen på dette års Berlin Filmfestival for en hovedrollepræstation, der leverer et fintfølende skuespil.

Hüller spiller den unge Michaela, der vokser op i en lille sydtysk by i 1970erne. Hjemmet er dybt religiøst, og da hun angiveligt lider af epilepsi, er de strenge og beskyttende forældre bange for at lade hende tage til universitetet Tübingen for at studere. Men Michaela vil, og under opholdet ser det en kort tid ud til, at hun blomstrer op. Hun møder Hanna, sin diametrale modsætning, der bliver en nær veninde, og Stefan, som hun forelsker sig i. Men i eksamensperioden går det galt, Michaela bryder sammen og får det stadigt værre. Hun hører stemmer, har hallucinationer og undergår nogle nærmest skizofrene personlighedsforandringer, da hun kommer tilbage til forældrene på ferie. I deres rådvildhed tager forældrene imod hjælp fra en ung præst, der mener, der er tale om en dæmonbesættelse, og et langvarigt eksorcisme-forløb begynder.

Filmen er baseret på en autentisk historie om den unge Anneliese Michel, der led af epilepsi og efter både lægevidenskabelige forsøg og eksorcisme døde af udmattelse. Det var også den, der var grundlag for den amerikanske version, »The Exorcism of Emily Rose«, men til forskel fra den amerikanske, er der i »Requiem« intet spektakulært effekt-jageri eller skrækindjagende special effects, og er det rislende gys, man er ude efter, skal man ikke se denne film. Ingen af Michaelas dæmoniske hallucinationer bliver vist, men filmen giver til gengæld et afdæmpet og intenst portræt af en pige, der martres uden at kunne få hjælp. Og uden at give svar stiller den et tankevækkende og gribende spørgsmål ved, om hun var et psykisk sygt tilfælde, hvis situation blev forværret af uvidenhed og problematiske forældrerelationer eller virkelig en sjæl i djævelens flammer.

Berlingske Tidende indbyder læserne til at give deres holdning til aktuelle udgivelser og begivenheder. De bedste bidrag kommer i avisen.

Skriv kort og kontant og klik på det antal stjerner den fortjener.

Skriv din egen anmeldelse