En »pænt avanceret, ualmindeligt veludført og velspillet« sæbeopera

Første sæson af DRs søndagsserie »Arvingerne« sluttede, som den begyndte: som en veldrejet sæbeopera med fremragende skuespillerpræstationer.

Sidste afsnit af DRs serien Arvingerne gik over skærmen søndag aften. En pænt avanceret, ualmindelig veludført og velspillet en af slagsen. Med serien kom DR endelig ud af det evindelige, kriminalistiske tusmørke. Foto: Martin Lehmann/DR Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et bortkommet barn, der pludselig melder sin ankomst. Et mystisk brev, der ud af det blå gør sin entré i retssalen. Utroskab og svig, arvestrid og familieforviklinger, spøgelser og forfalskede dokumenter, plot twists og cliff hangers. Lyder det som et melodrama? Eller som en værre sæbeopera? En soap er da også, hvad »Arvingerne«, DRs serie, hvis sidste afsnit af første sæson gik over skærmen søndag aften, i bund og grund er. Vel at mærke en pænt avanceret, ualmindeligt veludført og velspillet en af slagsen. Med serien kom DR endelig ud af det evindelige, kriminalistiske tusmørke, man ellers har haft så stort held med at hylle sine serier i. Alene det var en lettelse.

Men stor, nordisk filmkunst i slipstrømmen efter Ingmar Bergman, det er den altså ikke. Det har ellers været sådan, DR har forsøgt at tilrettelægge retorikken, da man lancerede serien, og det var sådan store dele af pressen modtog den, da første afsnit gik over skærmen nytårsdag.

Titlen »Arvingerne« har med dygtige Maya Ilsøe som hovedforfatter naturligvis spillet på både den fysiske arv – kampen om Grønnegården – og på den identitetskrise, de fire søskende og deres omgivelser har været kastet ud i efter matriarkens død. Selv om seriens figurer har været nuancerede nok til at overraske – snart har vi holdt med dem, snart har vi set grimmere sider af dem – så har det bidraget til fornemmelsen af sæbeopera, at de indimellem har foretaget pludselige, passionerede drejninger for plottets skyld. Ikke mindst den unge Signe (Marie Bach Hansen) og hendes vej fra blåøjet, konsensussøgende håndboldpige fra blomsterbutikken til Sydfyns kommende Scarlett O’Hara – sin rigtige kunstnermors determinerede, selvstændige datter, der nu skal redde gården – forbliver et postulat ude i hampen.

Uforfængelige Dyrholm

Manuskriptforfatterne måtte i sidste afnit sende hendes reservemor (Annette Katzmann) på banen for at forklare os, at pigen altid havde haft en vild side. Det har vi ikke set meget til. Andre figurer ligger tæt på den ensidige kliché: Tag for eksempel Jesper Christensens gamle musikerflipper, for hvem tiden har stået stille, og som tilsyneladende også sidder fast i manuskriptet. Så er det gået bedre for Carsten Bjørnlund, der gennem serien har fået mulighed for at tegne en flot udviklingskurve for den tilknappede, barndomstraumatiserede Frederik, der sendes ud i sit livs krise, men her i sidste afsnit tilsyneladende finder tilbage i den trygge favn hos søde Solveig (Lene Maria Christensen), dansk fjernsyns svar på den utilpassede Sue-Ellen fra »Dallas«. Også naturtalentet Mikkel Boe Følsgaard har fået mulighed for at bekræfte sit store talent som den forkælede yngstesøn, fra sorgfri backpacker til upålidelig fribytter. Og med den uendeligt nuancerede, uforfængelige Trine Dyrholm, der kan ramme en hvilken som helst følelse, som seriens stærke centrum, den kølige Gro, den perfekte pige, der viser sig ikke at være helt ren i kanten.

Serien har først og fremmest været de eminente medvirkendes med masser af chancer, som den danske skuespillerelite har grebet. De har været med til at gøre »Arvingerne« til håndværk på meget højt niveau og sikre den uomtvistelig underholdningsværdi. Nu har DR så annonceret en næste sæson, der tilsyneladende byder på både kunstsvindel, russisk mafia og fængselsophold i Bangkok Hilton. Jeg siger det lige igen: Det er altså en soap.

Hvad: »Arvingerne«, afsnit 10.

Hvor: DR 1, Søndag aften.

DEBAT: Hvad mener du om DRs dramaserie »Arvingerne«? Kom med din mening her eller på Berlingskes Facebook-side.