En overdosis Netflix er farligt for dig

Amerikansk studie advarer mod binge watching - overdreven indtagelse af serier. Det er et voksende problem.

Frank og Claire Underwood i House of Cards. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Har du allerede indtaget den nye sæson af House of Cards gennem umådeholdende Netflix-kigning - altså ved at se to eller flere afsnit ud i en køre? Så skal du nok liiige tjekke helbredet, for det kan skam være farligt med det der serie-fråseri - eller binge watching, som det hedder på engelsk.

Det mener i hvertfald University of Toledo i Ohio, USA. Her har man gennemført et studie om binge-watching og skal man tro dem, så er seriefråseriet ikke godt for helbredet.

I studiet havde man udvalgt 408 tilfældige personer, hvoraf  de 35 procent betegnede sig selv om binge watchers. 77 procent af hele gruppen erklærede, at de så mindst to timer TV dagligt, og seriefråserne noget mere. I studiets konklusion når forskerne frem til, at der er en sammenhæng mellem bingewatching og dårligere fysisk og mentalt helbred - og i øvrigt advare mod, at det er et voksende problem, som man skal være opmærksom på.

Det er ikke første gang, at undersøgelser tænder advarselslamper mod binge watching. I 2015 præsenterede et studie fra University of Texas også et resultat, der viste, at mennesker, der led af depressioner eller ensomhed var mere tilbøjelige til at blive afhængige af at binge watche - på linje med andre afhængigheder.

»Fysisk træthed og problemer med overvægt og andre helbredsproblemer er forbundet med binge watching, og det bør tages alvorligt,« lød det fra Yoon Hi Sung, en af forskerne bag studiet.

Så selv om det er tiltrækkende at give efter for de 20 sekunders nedtælling på Netflix-serien - eller bare kaste sig ud i et heftigt sammenhængende forbrug af Hammerslag og Horisont på DR.dk, så skal man passe på - der er noget farligt indeni. I hvert fald ifølge amerikanske forskere.