En ny og vaskeægte solodanser

Den 29-årige Gregory Dean blev fredag aften udnævnt til solodanser i Den Kgl. Ballet efter sin flotte og sikre præstation som Sukkerfeens Kavaler i ”Nøddeknækkeren”.

Gregory Dean er uddannet fra Tring Park School for the Performing Arts i Hertfordshire tæt ved London. Den britisk fødte Gregory Dean begyndte sin karriere i først Ballet Vorpommern og siden Den Skotske Ballet, inden han i 2008 blev ansat som korpsdanser i Den Kgl. Ballet, hvor han i 2011 blev udnævnt til solist. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henrik Stenberg/Det Kongelige Teater
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Det allerbedste ved hvervet som balletmester er, når man ser et talent vokse og udvikle sig fra en dygtig danser til en vaskeægte solodanser,« sagde Nikolaj Hübbe, da han fredag aften efter opførelsen af ”Nøddeknækkeren” gik på scenen og forfremmede den 29-årige Gregory Dean fra solist til solodanser i Den Kgl. Ballet.

Publikum i salen jublede og klappede over udnævnelsen, og på scenen hoppede dansekollegerne ligefrem af glæde. Og som Nikolaj Hübbe også sagde i sin tale om den nye solodanser, inden han afslørede Gregory Deans navn:

»Han er en højt skattet partner af alle de danserinder, der har været heldige nok til at blive båret af ham. Han er lynende intelligent, har en dybt indgroet stilfornemmelse og så kan han lave bevægelser til musik, fordi han har et fintfølende øre og sind. Han er et forbillede for sine kolleger. Varm, fantasifuld, hjælpsom, hårdtarbejdende og generøs. Og så er han ikke mindst kunstner«.

Uddannet fra Tring Park School for the Performing Arts i Hertfordshire tæt ved London startede den britisk fødte Gregory Dean sin karriere i først Ballet Vorpommern og siden Den Skotske Ballet, inden han i 2008 blev ansat som korpsdanser i Den Kgl. Ballet, hvor han i 2011 blev udnævnt til solist.

Han har gennem årene vist sig som en meget alsidig danser med stor sans for det dramatiske udtryk, og som Nikolaj Hübbe også nævnte i sin tale, magter Gregory Dean at danse alt fra Bournonville til Balanchine og fra Neumeier til Twyla Tharp.

I Bournonville-repertoiret har han blandt andet haft solistpartier i ”Napoli” og ”Et Folkesagn”, og han har været Prinsen i Peter Martins’ ”Svanesøen”, Prins Desiré i Christopher Wheeldons ”Tornerose” og Des Grieux i Neumeiers ”Kameliadamen”.

Det seneste år har den høje, flotte Gregory Dean markeret sig stærkt i Neumeiers ”Romeo og Julie”, hvor han som Romeo bruste og boblede af kådhed og forelskelse i den smidige krop og ømt løftede sin Julie alias den unge Ida Praetorius højt i luften. I Twyla Tharps Sinatra-ballet ”Come Fly Away” var han forrygende som den forførende macho-mand Hank i sej kamp med den udfordrende Kate i skikkelse af Femke Mølbach Slot. Og på programmet ”Dans2Go” kunne man se ham i excellent pas de deux sammen med Gudrun Bojesen i Balanchines ”Symfoni i tre satser”.

Gregory Deans store kunstneriske talent kunne man i den grad også opleve fredag aften, hvor han med virtuost overskud, musikalitet og stærkt nærvær over sin partner, Amy Watson, brillerede i rollen som Sukkerfeens Kavaler i ”Nøddeknækkeren”. Sikke smukke kropslinjer, elegante bevægelser og flotte spring. En virkelig nobel solodanser.

TV: Se balletskolebørnene til prøve på Nøddeknækkeren