En nat i Opkastsdanmark

DR3s realitydrama »Druktur retur« kan ikke beskyldes for at glamourisere unges drukkultur, som programmet tværtimod knytter sammen med livet som ung i Udkantsdanmark.

Jonas fra Hvide Sande i gang med en af de 40 genstande, som han konsumerer i løbet af sin druktur. Indimellem brækker han sig for at få plads til flere øl eller shots. Foto: DR Fold sammen
Læs mere

»Ja, jeg brækker mig, og mine venner synes, det er ulækkert, men jeg synes selv, det giver ro og plads i maven til endnu 3-4 øl eller 8-10 shots,« siger den unge social- og sundhedshjælper Jonas fra Hvide Sande i dokumentarserien »Druktur retur«, der indgår i DR3s tema om unge og alkohol.

Kritikere havde på forhånd udtrykt frygt for, at programmet ville blive en glamourisering af de unge danskeres rekordsættende drukvaner, men den bekymret bliver hurtigt overbrækket af Jonas, der er første afsnits hovedperson. Der er ikke meget festglitter ved programserien, der snarere synes at knytte drukkulturen sammen med ungdomslivet i udkantsdanmark.

40 genstande på én druktur

DR er tidligere blevet kritiseret for at efterabe de tabloide TV-kanalers realityshows, men i betragtning af, hvad programmets fotografer og tilrettelæggere kunne have fået ud af Jonas’ 40 genstande lange tur i det vestjydske natteliv, er virkeligheden nøgternt registreret i al sin forstemmende ynk.

Vægten er således ikke lagt på fnidrede, seksuelle intriger som i »Kongerne af Marienlyst« på Kanal 5, men på den hastige deroute fra sans og samling, som Jonas kaster sig ud i.

Jonas åbner øl og slynger shots i sig med samme glædesløse koncentration som en soldat, der renser sit gevær. Alkohol er, siger han, som »en energi, der strømmer gennem ham«, men trods denne styrkende effekt, tilbringer Jonas det meste af aftenen med at klamre sig til diskoteksgulve og parkeringspladser.

Først og fremmest bemærker man den totale mangel på glæde ved den samlebåndsagtige indtagelse af genstande, der løbende optælles på billedsiden. Mens natten endnu er ung, aftaler Jonas scorekonkurrencer med sin kammerat, men hans eneste flirt er med flasken, og den eneste kvindekontakt, som drikkeriet tillader voksenbabyen, er når den sutter tequilasalt af en damebarm.

En antydning af en forklaring

Man kunne have lagt en moraliserende fortællerstemme ind over udskejelserne, men DR3 har i stedet valgt at lade Jonas selv afslutte programmet med en kommentar til optagelserne:

»Jeg synes selv, jeg er blevet bedre til at styre min bytur,« siger han.

En antydning af en forklaring på drikkeriets voldsomhed er Jonas’ beretning om tabet af faderen, da han selv var 14 år, og selvom det passer i al sørgelighed med Jonas’ selvforståelse, er det kortvarigt ved at afspore meningen med »Druktur retur«. For programmet fungerer fint uden forklaringer, ligesom hovedparten af de unge snildt klarer at drikke sig i hegnet uden synlig grund. Det er nok til at gøre den største partyløve sober på stedet.

»Druktur retur« sendes mandage kl. 21.30 fra den 4. januar på DR3