En nabo kom forbi

Et portræt af USAs tidligere præsident Bill Clinton hænger nu på den danske ambassade i Washington, D.C. Det er skabt af en dansk kunstner.

Ved afsløringen af portrættet på den danske ambassade i Washington holdt Bill Clinton en tale, hvori han både kom ind på den netop overståede danske valgkamp og den kommende amerikanske præsidentvalgkamp, hvor hans hustru, Hillary Clinton, stiller op. Foto: Den danske ambassade Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

WASHINGTON: Det er ikke sket før, at den tidligere præsident Bill Clinton har stukket hovedet ind på den danske ambassade i den amerikanske forbundshovedstad, Washington, D.C. Den tidligere præsident bor ellers lige overfor i et hus, han og hans hustru, Hillary Clinton, købte i 2000.

Men torsdag kiggede han forbi, da den danske kunstner Gugger Petter afslørede et stort portræt af den tidligere demokratiske præsident udført i foldet avispapir fra The Washington Post og en demokratisk avis fra Clintons hjemstat, Arkansas. Clinton fastslog dog med et stort smil med det samme, at Arkansas-avisen ikke var demokratisk længere, men nærmere »konservativ«, hvilket ikke er en ros i Clintons verden.

Portrættet var trods det »konservative avispapir« imponerende i sin udformning og sin stil med stykker af avispapir, der var rullet tæt og »vævet« ind i hinanden i en komposition, der gav portrættet af USAs 42. præsident en dybde og et gråtonet farvespil, dog med de danske og de amerikanske farver, rød, hvid og blå, sat sammen inde i billedet.

Bill Clinton var tydeligt glad for portrættet. Og det har taget tid at udføre det, som Petter selv siger. Især arbejdet med at finde de rigtige sider i aviserne med det rigtige farvespil og så rulle dem sammen og få dem placeret på lærredet.

»Jeg gennemså flere hundrede billeder af Clinton på nettet og i bøger, og jeg affotograferede også TV-interviews med Clinton. Den råskitse, jeg formede, blev dannet af en kombination af de mange billeder, jeg studerede. Derefter sorterede jeg i aviserne og fandt ud af, hvilke farver og hvilke toner jeg skulle have placeret både fra de redaktionelle sider og fra tegneseriesiderne og fra annoncesiderne. De blev så rullet i små »ruller«, som udgjorde vævematerialet,« fortalte Petter.

Hun har i øvrigt også et andet portræt af en demokratisk præsident, nemlig Barack Obama, hængende på ambassaden. Det har været lånt ud siden 2009, men er nu på mere permanent ophold. Clintons billede er derimod ambassadens ejendom.

»Vi har valgt at få lavet et portræt af Bill Clinton, fordi han var den første amerikanske præsident, der var på officielt besøg i Danmark. Det viser, at der er stærke og tætte forbindelser mellem vores to lande,« sagde Danmarks ambassadør i USA, Peter Taksøe-Jensen.

Når nu Clinton hænger der, er det store spørgsmål så, om der også hænger en republikansk præsident på ambassaden? Nej, det gør der ikke – endnu. Men det kan jo komme en dag, som én fra ambassaden udtrykte det.