En MISS med kant

Hun har chancen for at vinde titlen som Frøken af Verden, ét års velgørenhedsarbejde og bopæl i New York. Men 21-årige LISA LENTS er ikke blot Danmarks deltagerinde i Miss World 2008. Hun er flygtning fra Hviderusland og på det danske landshold i taekwondo. I dag er hun tilmed gået til kamp mod udnyttelse af kvinder til prostitution fra blandt andet hendes fødeland.

Foto: Peter Helles Eriksen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Om en måneds tid vil Lisa Lents selvsikkert skride ned ad en trappe i Sydafrika foran rullende kameraer, som sender hendes mindste bevægelse ud til 2,2 milliarder TV-seere. I millionbyen Johannesburg vil en massiv hær af folk lade skønhederne bade i blitzlys, fremhæve fortrin, påpege mangler og intellektuelle styrker.

Langt om længe vil hun bære sin specialdesignede gallakjole, som er royale værdige. Fra den kendte designer Lasse Spangenbergs tråd til det store silkeskrud, som markerer den vigtigste aften af alle aftener. Efter måneders hårdt arbejde vil hun have nået målet: Den ultimative verdenskonkurrence i skønhed – Miss World 2008.

Den danske deltager Lisa Lents på 21 år er sin unge alder til trods en determineret dame, der vedkender sig sine høje ambitioner, sætter sine mål knivskarpt og bruger mange af døgnets timer på at opnå dem.
Derfor er tabet af prisen som verdens smukkeste kvinde ikke en mulighed, som hun skænker den mindste tanke.

»Jeg har en vindermentalitet og går efter sejren. Intet kan stoppe mig. Vi har ikke talt om ikke at vinde. Det er vigtigt, at jeg tror på mig selv, for ellers er der ingen andre, som vil tro på mig,« siger Lisa Lents med reference til de dommere, der vil måle hende fra top til bund, analysere hendes svar på intellektualitet og dybsindighed og ikke mindst den hjertesag, som Lisa har valgt at lægge mange velgørende timer i, hvis hun bliver beæret med tiaraen og den halve verden: Kampen mod prostitution.

MEN HVEM ER LISA med det østeuropæisk klingende efternavn? Lisa Lents er ikke bare Miss Denmark, hun er også en hårdtsparkende taekwondo-mester, der kom hertil som barn med sin familie som flygtning.

Selv husker Lisa kun fragtmenter fra sin barndom fra Sovjettidens mørkeste Hviderusland. Hendes far var politisk aktiv i hovedstaden Minsk, og »det var der nogen, som ikke brød sig så meget om,« som Lisa beskriver den periode af sit liv, hvor familien blev politisk forfulgt.

»Jeg har faktisk fortrængt rigtig meget af min barndom, for det var ikke den bedste tid af mit liv, men jeg kan dog huske, at mine forældre ikke var så glade i den periode.« Smilet falmer, når tankerne en sjælden gang strejfer de første år af livet, som hun husker det. Lisa vil helst fokusere på nutiden og fremtiden, frem for den fortid, som betød så mange skift fra land til land, by til by.

Den lille familie flygtede til Bulgarien, hvor de boede i fem år, inden de søgte om asyl i Danmark. Sandholmlejren blev den første danske base ud af flere lejre, hvor familien opholdt sig i kortere perioder, inden den fik asyl og slog sig endeligt ned på Bornholm.

»Det var ikke den sjoveste oplevelse at bo i flygtningelejr, men det har været med til at gøre mig til den person, jeg er i dag. Det var hårdt at bo fire mennesker på ét værelse, og derfor vil jeg gerne skabe mig et godt liv og få en god uddannelse, så jeg kan købe et hus til mine forældre på et tidspunkt.«

Det nye land og ikke mindst den fremmede kultur var skræmmende for den da niårige Lisa, som fokuserede al sin energi på at lære sproget, så hun ikke skilte sig ud fra de andre børn.

I dag flyder hendes dansk let, mens det russiske derimod hakker i staccato. Lisa er dansker. Sådan betragter hun sig selv efter at have tilbragt det meste af sit liv i Danmark… og fordi hun har kæmpet for Danmark i den store verden i flere omgange.

HENDES ATLETISKE KROP og kamplyst har repræsenteret det lille land i nord ad flere omgange. Den hårdtslående skønhed dyrker teknisk taekwondo på højt konkurrenceplan og har således sparket sig akrobatisk ind på en førsteplads ved junior VM i 2004. Derudover træner hun unge i Gladsaxe Taekwondo Klub og arbejder som dommer ved stævner. Hun kan slet ikke sidde stille, for vinderinstinktet hiver i hende, betror hun leende.

»Jeg tror, at det er en fordel for mig ved Miss World, at jeg dyrker taekwondo på så højt et niveau, fordi jeg kan håndtere stress i situationer med mange mennesker og larm. Jeg vil udnytte min psyke til at forholde mig relativt rolig inden konkurrencen,« siger Lisa Lents.

Men med deltagelsen i Miss World må Lisa vinke farvel til sin anden store passion. Imens Lisa håndterer verdenspresse og skønhedskonkurrenter i Sydafrika kaster hendes holdkammerater på det danske landshold i taekwondo sig ud i kampen om verdensmesterskabet, der bliver afholdt samtidigt i Tyrkiet. Dilemmaet var stort, men beslutningen forholdsvis nem.

»VM i taekwondo er en kæmpe ting for mig at ofre, men hvornår får jeg chancen får at deltage i Miss World igen? Jeg hader tanken om at svigte mit hold, men mine holdkammerater og træner støttede heldigvis min beslutning. Og forhåbentligt kan jeg kvalificere mig til VM næste gang.«

ÉN GANG VINDER, altid vinder. Sejrene synes at være en rød tråd igennem den unge kvindes liv. På Lisa Lents’ CV står der blandt andet »Miss Supercross 2008«, »Miss Hotjug December 2008« og »Miss Bornholm 2003«, samt de mange andre titler, som hun har med i tasken. Og så stemte læserne hende enstemmigt ind som vinder af månedens babe-dyst i mandemagasinet M! Vel at mærke fem måneder i træk – som den eneste nogensinde, forstås.

Hendes fangruppe på internetmødestedet Facebook tæller 2.200 medlemmer. Selv har hendes private profil over 5.000 kontakter.

Lisa har prydet forsiden af magasiner som M!, ACE Magazine og Se & Hør med overskrifter som f.eks. »Labre Lisa«. På internettet kan man surfe sig til oplysninger om hende såsom, at hun er 177 centimeter høj, vejer 65 kilo, og at hendes bryster er 100 procent ægte.

Men for Lisa Lents betyder de mange magasinbilleder af hende i bikini, at hun kan skaffe opmærksomhed omkring sin største passion, taekwondo. Og hun har sine strenge, personlige grænser for selv de mest sexede fotos.
»Jeg medvirker aldrig på billeder uden tøj på, for jeg vil gerne kunne stå inde for de ting, jeg laver. Jeg skal kunne vise billederne til mine forældre, uden at de blive flove. Og så underviser jeg jo også børn i klubben, de skal helst ikke have set mig på et vulgært billede,« fortæller Lisa, der afviser alle drømme om en fremtidig karriere som model.

Den cirkelsparkende studerende vil derimod gerne gøre karriere inden for mediebranchen og håber på at være chef for sit eget reklamebureau en dag. Når Lisa Lents ikke står foran et kamera eller svinger benene til stævner, studerer hun på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, hvor hun er i gang med en bachelorgrad i Media Management.

Hun leder ikke ét sekund efter svaret til de onde tunger, der måtte finde Miss World overfladisk:

»De bør læse lidt på lektien, for deltagerne er højtuddannede kvinder, som arbejder frivilligt for en masse velgørenhed på verdensplan. Selvfølgelig er konkurrencen et massivt show, men det handler om mere end skønhed. Det kræver viden,« siger Lisa Lents, der vil arbejde for at mindske den internationale menneskehandel med piger på hendes egen alder, der bliver fragtet til det rige Vesteuropa med luftige løfter om en modelkarriere. »Den sag påvirker mig mest, fordi jeg selv arbejder i modelbranchen og på grund af mine rødder i Østeuropa, hvor mange af de prostituerede piger kommer fra. Det er frygteligt, hvordan de piger bliver udnyttet.«