En manifestation for ytringsfriheden – ikke en kunstudstilling

I dag skulle Trykkefrihedsselskabets kontroversielle Dan Park-udstilling i København være åbnet. Men i aftes aflyste Kristian von Hornsleth udstillingen efter trusler mod sit liv. Åbningen er nu udskudt til mandag, og stedet er foreløbig hemmeligt. Men udstillingen kommer under alle omstændigheder kun til at vise de ni billeder, der har sendt kunstneren i fængsel med en racismedom i Sverige, og det får også kritik.

Dan Park i sin udstilling i Malmø, som blev lukket af politiet samme dag, som den åbnede 5. juli. Foto: Drago Prvulovic/TT Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Uanset om Trykkefrihedsselskabet foreløbigt udskudte og stærkt omdiskuterede udstilling med den racismedømte svenske kunstner Dan Park, bliver gennemført i næste uge, bliver den næppe en af den slags udstillinger, hvor man er bange for ikke at få set det hele. Parks oprindelige udstilling er nemlig under alle omstændigheder blevet skåret ned: Fra 31 billeder til ni.

Årsagen er, at Trykkefrihedsselskabet, der står bag udstillingen, har besluttet kun at udstille de af Dan Parks billeder, der er blevet dømt forbudte i Sverige.

Prioriteringen bliver nu mødt af kritik fra flere sider. Blandt kritikerne er Mads Brügger, programchef på Radio24syv, og Birgithe Kosovic fra det tværpolitiske netværk FriDebat, som begge har kæmpet for at få Dan Parks billeder udstillet i Danmark.

»Der er en sammenhængende argumentation i billederne, som man ikke får frem ved kun at udstille de ni, der er forbudte. Når man kigger på alle de billeder, der indgår i udstillingen, kan man jo se, at han retter en kritik både mod de såkaldte antiracister, som han kritiserer for at være hykleriske, men han kritiserer også religiøs sekterisme og langer også ud efter Sverigedemokraterna. Så ved kun at udstille ni af billederne får man jo slet ikke det fulde billede af den kritik, som Dan Park retter imod det svenske samfund,« siger Birgithe Kosovic.

De ni forbudte billeder, der hvis det står til Trykkefrihedsselskabet bliver udstillet fra på mandag, viser navngivne sorte mennesker og en enkelt roma. Billederne, hvor en ung kirkegænger giver paven oralsex, og hvor en gris med en jødestjerne tegnet på huden tømmer tarmen over Gazastriben under ordene »Shit to Gaza«, er derimod ikke udstillet på Trykkefrihedsselskabets udstilling.

Ikke en kunstudstilling

Ifølge Trykkefrihedsselskabet er det ikke formålet med udstillingen at vise Dan Parks fulde argumentation eller bredden i hans kunst. Vi er ikke gallerister, siger Aia Fog, der er næstformand i Trykkefrihedsselskabet.

Hvorfor udstiller I kun ni af de oprindeligt 31 billeder?

»Det her er ikke en kunstudstilling. Vi udstiller ikke billederne for at vise bredden i Dan Parks kunst. Det her er en ytringsfrihedsmanifestation. Vi udstiller de værker, fordi vi vil vise, hvad det er, den svenske stat vil destruere og hvad det er, der har fået den her kunstner i fængsel.« Men kunne I ikke lige så godt have vist dem alle?

»Det kunne vi godt, men det er vi ikke interesserede i. Vi er ikke interesserede i, at de andre billeder skal gå ind og skygge for dem, der har sendt Dan Park i fængsel. Og det kan de nemt gøre, fordi alle billederne jo er kommentarer til samfundsdebatter i Sverige – også dem, der ikke er forbudte.«

Men det var jo meningen, at billederne skulle udstilles sammen – som en samlet ytring. Risikerer man ikke at ændre eller ødelægge Dan Parks samlede budskab ved at pille 22 af værkerne fra?

»Vores pointe er, at Dan Park må sige det, han vil, i den kontekst han vil. Vi vil gerne stille spørgsmålet: »Kan det være rigtigt, at man skal smides i fængsel i seks måneder for at have lavet de billeder?« Det er det, vi vil med den her udstilling – ikke andet.«

Debatten om indholdet er lige så vigtig

Debatten om Dan Park handler alt for meget om, hvorvidt han skal fængsles eller ej, mener Birgithe Kosovic, der synes, at det er ærgerligt, at Trykkefrihedsselskabet ved kun at udstille en tredjedel af den oprindelige udstilling ikke giver plads til at diskutere kunstens indhold:

»Jeg synes, at det er vigtigt også at tage en debat om billedernes indhold, i stedet for kun at diskutere om de skal være forbudte eller ej. Trykkefrihedsselskabet vil stille spørgsmålet »Er det rimeligt at blive fængslet for de her billeder?« Det, synes jeg, er et vigtigt og væsentligt spørgsmål. Men jeg synes også, at vi skal prøve at komme et spadestik dybere og kigge på, hvad folk rent faktisk siger,« siger hun.

Den danske Dan Park-udstilling skulle være åbnet i dag kl. 17 på Galleri Hornsleth & Friends, men har allerede for længst bragt sindene i kog:

Både galleriejer Kristian Hornsleth og Trykkefrihedsselskabet blev onsdag politianmeldt af Dokumentations- og Rådgivningscentret på vegne af den svenske politiker Jallow Momodou. Og galleriet Hornsleth & Friends fik i sidste uge smadret en stor glasrude samt ødelagt facaden med bomber af maling.

I går kulminerede uroen så med dødstruslerne mod Kristian Hornsleth, der fik galleristen til at trækkke sig og aflyse udstillingen af de ni billeder.