En journalists spørgsmål ved pressemøde fik Lars Løkke op i det røde felt: »Fuldstændig perspektivløst og pinligt for dansk presse«

Lars Løkke Rasmussen skældte ud på den danske presse ved pressemøde om Ukraine-fonden onsdag.

 
Se Lars Løkke Rasmussen irettesætte journalist og dansk presse i det hele taget. Video: Ritzau/Scanpix. Redigering: Frederikke Borg Højfeldt. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Regeringen præsenterede onsdag formiddag en ny Ukraine-fond på syv milliarder kroner, som den har vedtaget med bred politisk opbakning.

Ved det tv-transmitterede pressemøde var finansminister Nicolai Wammen (S), fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) og udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) de første til at tale.

Men da en journalist fra B.T. stillede Lars Løkke Rasmussen et spørgsmål om Moderaternes kulturordfører Jon Stephensen, var Lars Løkke Rasmussen alt andet end tilfreds. Som man kan se i videoen udløste hans svar munter hvisken fra Alex Vanopslagh (LA) til Pia Olsen Dyhr (SF), der kan ses i baggrunden.

»Bruger du denne lejlighed til at stille det spørgsmål? Det synes jeg er fuldstændig perspektivløst og pinligt for dansk presse. Vi står her, fordi der er krig i Ukraine,« siger Lars Løkke Rasmussen, som mener, at pressen skal til at vågne op.

Lars Løkke Rasmussen påpegede dernæst, at den danske presse ifølge ham var for langsomme til at opdage, at de russiske medier i løbet af torsdagen havde beskrevet, at der var fundet et objekt ved den itusprængte Nord Stream 2-gasledning.

»I gik rundt på Christiansborgs gange og talte boligsag og Jon Stephensen, indtil vi prikkede til jer ved 18-tiden og sagde, hvad der stod i de russiske medier,« sagde Lars Løkke Rasmussen.

Alex Vanopslagh – hvis boligsag, Lars Løkke Rasmussen antageligt hentydede til – kunne under irettesættelsen ses nikke anerkendende i baggrunden.

Spørgsmålet, der fik Lars Løkke til at reagere – og som han i øvrigt ikke svarede på – var følgende:

»Lars Løkke Rasmussen, du har indtil videre sagt, at du ikke vil forholde dig til anklagen mod Jon Stephensen, indtil der har været en retssag. Men det er jo ikke en straffesag, det er et civilt søgsmål. Hvis Aveny-T ikke bliver dømt til at betale 100.000 kroner tilbage, vil du så betragte Jon Stephensen som dømt, eller hvordan vil du bruge det som rettesnor?«

Lars Løkke Rasmussen har ikke udtalt sig meget i sagen. Efter Moderaternes gruppemøde tirsdag eftermiddag blev han også spurgt, om de havde drøftet Jon Stephensens sag, og det svarede han blot »nej« til, mens han gik videre.

Borgen-redaktør: Derfor stiller journalister spørgsmål udenfor emnet

Jon Stephensen-sagen optager mange medier, fordi han er en kendt kulturpersonlighed, og i øvrigt blev omtalt som mulig kulturminister – en post, der dog gik til Jakob Engel-Schmidt (M) – og som nu oplever den ene personsag efter den anden. Det sker kun kort tid efter Kristian Klarskov, der blev valgt for Moderaterne, forlod Folketinget, efter det kom frem, at han ikke var en succesfuld iværksætter, sådan som han var blevet beskrevet af partiet selv, forklarer Chris Kjær Jessen, der er Berlingskes politiske redaktør.

Og pressen stiller spørgsmål uden for pressemøders emne, fordi det er der, de kan komme til det:

»Sagerne optager medierne, som i dag ikke har mange muligheder for at stille spørgsmål til topministrene. I den ideelle verden var der rig mulighed for at stille spørgsmål i alle mulige andre sammenhænge, men når der ikke er nemmere adgang til topministrene, vil vi også se det i fremtiden,« siger Chris Kjær Jessen, og fortsætter:

»Lars Løkkes reaktion viser jo også, at det er ubekvemt for ham at skulle svare på spørgsmål om det. Det er en sag, der slider på Moderaterne, og hvis det var nemt at svare på, havde han ikke svaret, sådan som han gjorde.«