En havn fuld af oplevelser

Festival. Årets Kulturhavn, hvor Københavns foreningsliv viser det bedste, det kan byde på, vil nu også brande det professionelle kreative miljø både nationalt og internationalt.

Der er i alt 121 forskellige aktiviteter på Kulturhavns program, som blev offentliggjort onsdag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jakob Boserup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Besøg Danmarks eneste rumraketværksted og hør om arbejdet med at affyre den første danske bemandede raket ud i rummet. Oplev 100 dansere i en kæmpe udendørs performance event. Eller hør tidligere B&W-medarbejdere fortælle om dengang, Refshaleøen var et levende centrum for Københavns skibstrafik og arbejdsplads for flere tusinde værftsarbejdere.

Det er blot nogle af de nye aktiviteter, arrangørerne af årets Kulturhavn har kunnet sætte på programmet, efter at Danmarks største kultur- og havnefestival i år har udvidet sin aktionsradius til også at omfatte Refshaleøen og det gamle B&W skibsværft.

»Vi er enormt stolte over, at det er lykkedes at slå bro over til Refshaleøen,« siger festivalleder Nanna Sørensen. »Det betyder, at vi kan være med til at sætte fokus på et område i byen med et fantastisk kreativt vækstlag, som har været lidt overset. Vi har en klar vision om at favne hele havneområdet i hovedstaden og bidrage aktivt til udviklingen af nye, både kreative og rekreative, områder i byen.«

Voksende ambitioner

Det er 11. gang, Kulturhavn løber af stabelen på Islands Brygge, Kalvebod Brygge, Fisketorvet, Sydhavnen og altså nu også Refshaleøen. Festivalen, der finder i begyndelsen af august, havde oprindelig som sit primære formål at henlede opmærksomheden på de mange folkeoplysende foreninger og aftenskoler i København. Men i takt med, at Kulturhavn de seneste år har bredt sig til stadigt større dele af havnen, er ambitionerne vokset tilsvarende, fortæller Nanna Sørensen, som gerne vil brande København og byens kreative vækstlag både nationalt og internationalt.

»Sidste år indledte vi et samarbejde med Arkitektskolen og de studerende, som bl.a. byggede en meget flot scene af paller. Det samarbejde har vi udvidet i år, hvor de bl.a. arbejder på en større installation til vores åbning,« siger hun.
---- I samme øjemed har Kulturhavn i år for første gang udskrevet en konkurrence i samarbejde med Danish Design Association om at skabe årets festivalplakat. »Det blev en ung designstuderende, der vandt, og han får nu en kæmpe mulighed for at blive set, når hans plakat sættes op over hele byen.«

Samarbejde med hoteller

Kulturhavn har i år også indgået samarbejde med tre internationale hoteller i byen:

»Det har nemlig vist sig, at turisterne synes, det er fantastisk at opleve havnen summe af liv og kreative aktiviteter,« siger Nanna Sørensen.

Og der bliver nok at se på. Antallet af aktiviteter er i år større end nogensinde - i alt 121, der spænder fra motorcross til dykning, yoga, gælisk fodbold og meget mere. Der er også planlagt en lang række kulturelle indslag. Bl.a. lægger en gammel skonnert til ved Marriott Hotel som en flydende scene for foredrag, quizzer, poetry-slam, eventyrfortællinger m.m. Og på Refshaleøen skal en »festival i festivalen« vise vækstlaget i dansk musik med en række nye danske band.

»Foreningslivet er stadig vores fundament, men vi vil også gerne være platform for andre kreative kræfter i hovedstaden. Og på sigt også gerne blive en internationalt kendt begivenhed,« siger Nanna Sørensen.