En fræk agurk

Jesper Eising, souschef på kulturredaktionen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Esben Salling
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Enhver, der har haft seksualundervisning i folkeskolen og har prøvet at rulle et kondom ud over en agurk, kan ikke undgå at have fået et lidt ambivalent forhold til den grønne frugt. Og præstationsangst i øvrigt. En dansk standardagurk er med sine cirka 30 centimeter i længde og fire centimeter i diameter noget større end en ditto dansk standardpenis. I ottende klasse er den frygtindgydende! Så kan det nok være, at man spiser en ekstra portion havregrød den næste morgen og håber på pludseligt vokseværk.

Agurker er frække, men også vulgære: Hårde udenpå, saftige indeni, egentlig ikke særligt nærende – 97 procent af agurken er jo bare vand – men så tilpas falliske af natur, at det ikke kræver mange fadøl at få associationer til andet end hjemmelavet agurkesalat.

Jeg husker eksempelvis, da jeg gik på universitetet og var rusvejleder. I forbindelse med det obligatoriske natløb, som de nye studerende skulle udsættes for, havde vi på en post udtænkt følgende ikke særligt sofistikerede scenario: Kondomer med smag blev rullet ud over agurker. Nogle af de kvindelige russer fik så bind for øjnene og skulle herefter gætte smagen på de forskellige »agurker med overtræk«, og tja... »you do the math«. Det, synes vi, var »hahr, hahr, skidesjovt« – for nu at sige det ligeud – og pigerne tog det egentlig o.k.

Én blev dog så edderspændt rasende, at hun bed den første agurk midt over, hvilket man i bagklogskabens ulideligt klare lys vel nok kan synes er en helt forståelig reaktion, men på daværende tidspunkt imidlertid bare var med til at forhøje morskaben. Den slags løjer var nu nok ikke gået i dag uden en efterfølgende forsidebasker på Ekstra Bladet: »Unge studerende tvunget til sex-lege med agurker«, og hvem ville forresten ikke gerne læse dén historie?

Agurker er også sjove. Alene ordet agurk, eller endnu bedre på tysk: »gurken«. Prøv for eksempel at vifte lummert med en agurk, mens du laver mad til din bedre halvdel, og udtal følgende med din bedste 70er pornostemme: »Wollen sie ein bischen gurken haben, mein frau?« Igen er det næsten umuligt ikke at bevæge sig under bæltestedet.

Man skal nu nok passe på med at gøre alt for megen grin med en tysker og hans gurken. Syltede agurker er »serious business« i Tyskland og Østrig – spørg bare »Gurken Leo«, der huserer i en lille bod i Wiens berømte Naschmarkt og langer glas med de lækreste syltede agurker over disken. Det er kulinarisk videnskab og tradition på højeste plan. Det er også fra tysk, at vi har fået begrebet »agurketid«, en oversættelse af »Sauregurkenzeit« eller »de sure agurkers tid«. Oprindeligt et øgenavn, som Berlins handlende brugte om sommerperioden, hvor der ikke var gang i forretningerne. Siden rykkede agurketiden til avisbranchen, hvor vi bruger det som betegnelse for denne og de kommende uger, hvor alle er på ferie, samfundet er gået i stå, og der derfor er rig lejlighed til at fortælle de historier, vi ellers aldrig får tid og plads til.

Således også hér på redaktionen, hvor du i agurketiden kan møde nogle af Berlingskes skribenter på lidt mere slap line end ellers.

I morgen skal det handle om broccoli.