En fjer i hatten til Niels Arden Oplev

Prisvinder Niels Arden Oplev er en glad mand, men succesen vil formentligt ikke smitte af på den danske filmbranche, vurderer filmanmelder.

Foto: LUKE MACGREGOR
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I aftes vandt Niels Arden Oplev og Søren Stærmose den prestigefyldte BAFTA-pris, for årets bedste film på et andet sprog end engelsk.

Succesen er en fjer i hatten for instruktør Niels Arden Oplev, men ifølge Ebbe Iversen, filmanmelder på Berlingske, vil det ikke have den store indflydelse på den danske filmindustri.

- Alle tænker på filmen som en svensk film. Det er kun her i Danmark, vi lægger mærke til de danske relationer, siger han.

Han er glad for, at filmen har fået anerkendelse, fordi denne film frem for de to efterfølgere rent faktisk er en biograffilm.

- Det er dejligt, at det er den første film som bliver anerkendt. Den er rent faktisk lavet til det store i biograflærred og er langt bedre, end de to efterfølgere, siger han.

Sprog har stor betydning

Ifølge Ebbe Iversen har det talte sprog i en film kæmpe betydning for, hvordan filmen opleves ude i verden. Og er altafgørende for, om en film anses for at være dansk eller fra et andet land.

- Hvis vi for eksempel tager fat i Lone Scherfigs film "An Education". Vi er udemærket godt klar over, at det er den dansk film, her i Danmark, men sådan opfattes den ikke ude verden, fordi de taler engelsk.

Ebbe Iversen vurderer derfor ikke, at Niels Arden Oplevs succes med "Mænd der hader kvinder" vil have nogen betydning for dansk film fremover.