En finger til Facebook

Foto: GABRIEL BOUYS

I denne uge gav Mark Zuckerberg sig så langt om længe. Eller som Facebook-stifteren selv sagde det: »I dag er en speciel dag, fordi i dag er dagen, hvor jeg kan sige, at vi arbejder på den og kommer til at udsende den.«

Vi taler naturligvis om »Dislike«-knappen hvor Facebooks halvanden milliard brugere endelig kan give en finger - eller noget - til andres billeder, statusopdateringer, kommentarer og hvad der ellers findes i det blå sociale medies evige begivenhedsrulle.

Det har været et vedholdende ønske fra brugerne i flere år, kan vi forstå - og nu giver Zuckerberg så efter for det folkelige pres. I fremtiden skal det være muligt - med et enkelt tryk - at sige »synes ikke godt om« på en eller anden facon.

Hvordan vides endnu ikke, men de fleste eksperter er enige om at en nedadvendt tommeltot bliver det nok ikke. For hele gimmicken er naturligvis ikke fordi vi bare har behov for at være sure. Nej, nej slet ikke. Det er fordi vi brugere åbenbart mangler en måde at vise empati, forklarer Facebook. Eksempelvis hvis en vens nære familiemedlem er gået bort eller en anden har brækket benet.

Vi lader den lige stå et øjeblik. Facebooks brugere mangler simpelthen en knap, hvor de hurtigt og nemt kan vise deres medfølelse overfor andre, der er triste eller kede af det.

Det er her vi er kommet til i dag.

Stadiet, hvor vi nemt, bekvemt og uden at komme alt for meget i clinch med vores egne følelser kan få overstået alt det ubehagelige her i livet. Endelig bliver vi fri for at mødes ansigt til ansigt med en ven, der har det svært. Endelig bliver vi fri for at tage telefonen og ringe for at kondolere og endelig bliver vi fri for at skulle skrive en medfølende kommentar.

Nu kan vi blot trykke på empati-knappen og så i øvrigt komme videre med vores eget meget vigtige liv.

Nogle eksperter mener dette tiltag vil give et mere nuanceret og ærligt billede af virkeligheden på Facebook. Lidt lige som udbredelsen af emojis og smileys og den slags. Stop nu. Facebook har aldrig givet noget reelt billede af noget som helst.

Det er nok snarere et udtryk for en generel tendens. Altså, at alt i vores liv efterhånden skal være så gnidningsfrit og nemt som overhovedet muligt. At vi nok vil opsøge det ubehagelige som når vi ser en gyserfilm eller de dårlige nyheder på tv, men dybest set ikke ønsker at blive involveret i det rent personligt. Så hellere blot trykke på »dislike«-knappen.

Under alle omstændigheder er det endnu et led i fremtidens spilleregler mellem os alle på de sociale medier. Her hvor vi i alle døgnets timer bombarderes med meninger og holdninger om alting konstant, så vi til sidst ikke orker at tage mere stilling end blot et tryk på en knap.

Nemt, bekvemt og ikke særlig selvudleverende, men bare heller ikke særlig konstruktivt for nogen debat. For det er vel debatten, der er Facebooks største force, eller hvordan var det nu det var?

En ting er sikkert - det er åbenbart ikke længere her den gode diskussion skal tages - spørgsmål er bare hvor så?