»En del af den særlige stemning er jo netop, at folk er i en fælles rus«

På årets sidste festivaldag i Roskilde traskede vi en tur ud på den smattede mark for at fange nogle af gæsterne, der så småt var klar til at gøre status og vinke farvel til en festival, som har været vellykket – på godt og på ondt.

Vi spurgte nogle gæster om deres oplevelse af årets Roskilde Festival. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen

Så blev det søndag, og nu er det hele forbi. I hvert fald for gæsterne på årets Roskilde Festival, der ud over en ordentlig omgang vand til »smatten« forløb overordentligt vellykket.

Da vi i går trak i gummistøvlerne og bevægede os ud i folkemængden for at tale med nogle af årets gæster, mødte vi kun glade og stadig feststemte mennesker. Og selv om det har været hårdt at være campist, var der enighed om, at Roskilde Festival er og bliver en fantastisk rejse gennem alkohol, tobak, mudder og musik.

I en strøm af mennesker, der havde forvildet sig hen mod Arena-scenen, mødte vi Rune på 19 år. De mange dages festivitas og langstrakte arme havde sat sit præg på den unge krop. Og stemme var der ikke meget tilbage af. Det var der da også en grund til.

19-årige Rune. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen.

Hvordan har din festival været i år?

»Det har været op og ned. Der sker jo sjove ting, for det er jo Roskilde Festival. Jeg har været utroligt stiv. Jeg har ikke fået brugt den opmærksomhed på musikken, som jeg havde håbet – igen fordi jeg har været så stiv. Det var jeg i hvert fald til Foo Fighters, hvor en irriterende vagt nægtede mig adgang. Jeg er jo optimist, så i forhold til vejret synes jeg ikke, det har været et problem.«

Da Rune trasker videre i retning af madboderne, får vi øje på 24-årige Anna og Nicolai på 26 år, der smilende kommer gående mod os. For dem har det været fantastisk igen i år at være gæst på festivalen.

26-årige Nicolai og 24-årige Anna. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen.

Hvad synes I om årets festival?

»Det har været rigtigt godt. Men man begynder også at tænke, at nu er man blevet så gammel, at man skal nøjes med musikdagene fremover. Det er hårdt at vågne op i et telt og dedikere så mange dage til ren druk,« siger Anna.

»De første dage er megasjove, men man får så ondt i fødderne og ryggen til sidst, at det er svært at nyde sit yndlingsband. Men på den anden side er det også fedt at tage rejsen. En del af Roskildes særlige stemning er jo netop, at folk er i en særlig fælles rus. Det er sindssygt heldigt, at det ikke regnede i opvarmningsdagene. Det er ikke så slemt med lidt regn, når man alligevel nyder en koncert,« siger Nicolai.

Vi spotter to tydeligt euforiske drenge komme forbi. Der er både bøllehat på hovedet og guldkæde om halsen, og de ligner nogle, der har det perfekt. Det er 17-årige Mathias og August på 18 år, der har knuselsket årets musikprogram.

17-årige Mathias og August på 18 år. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen.

Det er ved at være slut nu. Hvordan har det været?

»Rigtigt mange af mine venner har sagt, at det er et dårligt musikprogram i år, men jeg synes, det har været for vildt. Og vejret har været meget bedre, end jeg regnede med. Alle medier har jo kørt det op. Men det har været en for sindssyg oplevelse at være her for anden gang,« siger Mathias.

»Jeg var her også sidste år, hvor musikprogrammet måske var lidt federe. Men det har været fedt i år. Folk glemmer, at Roskilde hverken er en hiphop-, rock- eller pop-festival. Det er en festival, hvor mange genrer mødes. Og det er fedt, at man på samme dag både kan høre jamaican vibes, noget hiphop fra South og noget traditionel rock. Det gør bare, at det er for fedt at være gæst her,« siger August.

De to drenge er enige om, at Justice-koncerten onsdag var noget af det bedste i år. Det var »ild«, som de beskriver det.

I dag pakker gæsterne sammen og siger tak for i år. Det har været en festival med alt, hvad det indebærer. Og næste år gentager det sig for 48. gang.