En cadeau til kærligheden

Frøken Nitouche på Folketeateret. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Det er teater til tiden«, hvisler en stram teaterkritiker efter den skandaløse slutning på 2. akt i forestillingen, som jo er et af omdrejningspunkterne i den folkekære forvekslingsfarce »Frøken Nitouche«. Og jo, det er da teater til tiden. Især hvis vi befandt os i 1883, hvor handlingen foregår. På Folketeatret spilles der med datidens fynd og klem, og først følte jeg mig hensat til et middelmådigt varietéteater fra forrige århundrede, hvor indlevelse er lig med overdreven mimik, brandere og forsorne øjekast.

Men hurtigt lod jeg mig charmere af det veloplagte hold og den konsekvente iscenesættelse, der simpelthen tager genren på ordet og giver syngespillet et tryk med gaspedalen. At Vase & Fuglsang samtidig elegant tilfører teksten et meta-lag, og Jens Krøyer lige så elegant udvider operette-universet med bidder og snipper af ørehængere fra Lumbye til Pink Panther-temaet, forstærker oplevelsen af, at man også i 2016 kan slippe endog ganske godt af sted med en virkelig bedaget genre og spillestil.

Den oprindelige historie, som i Danmark blev udødeliggjort i filmversionen fra 1963, hvor Dirch Passer gav den som organisten Celestin og hans alter ego, operettekomponisten Floridor, bliver i Folketeatrets version både en pastiche på genren, en leg med forholdet mellem teater og virkelighed og en munter adressering af det stadig aktuelle tema: Arrangerede ægteskaber.

Kærligheden overvinder jo som bekendt alt og således også i »Frøken Nitouche«, hvor det unge par, Denise og Fernand, falder for hinanden uden at vide, at den anden er netop den, deres respektive forældre har udvalgt som deres mage.

I 1963-filmen spillede Lone Hertz den unge Denise, mens hun i denne version er den strenge, men hjertevarme priorinde. Det kunne være en tom gimmick at bringe hende på scenen, men Folketeatret udnytter også denne kobling mellem liv og teater optimalt med en tilskrivning af en parallel kærlighedsfortælling om priorinden og teaterdirektøren, der ikke kunne få hinanden som unge, men nu finder sammen med en renhjertet sødme, der ikke står tilbage for det unge pars. Dermed bliver forestillingen en cadeau til kærlighed til alle tider og i alle aldre.

Hvad: Frøken Nitouche Forfatter: Meilhac og Millaud. Bearbejdning: Vase og Fuglsang. Instruktion: Kasper Wilton. Scenografi: Søren Glad. Kapelmester og arrangør: Jens Krøyer. Folketeatret, turné. Til 4. december.