Én aftale fik ham resolut til at trække sig fra Copenhagen Pride: »Det kan jeg ikke stå inde for«

Copenhagen 2021 annoncerede Nestlé som sponsor, og hurtigt rejste en mur af kritik sig. Nestlé fik sparket, og med ét står det ifølge ekspert klart: Der kommer kun til at blive flere af denne type historier i fremtiden.

»Copenhagen 2021 WorldPride og EuroGames« løber af stablen fra 12. til 22. august. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix (Arkivfoto)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der skulle ikke mere end syv danske ord til, før kritikken begyndte at rulle.

»Nestlé slutter sig til Copenhagen 2021 som sponsor,« skrev arrangørerne bag arrangementet Copenhagen 2021 WorldPride og EuroGames, der finder sted 12.-22. august.

Typisk er sponsorer blot nogle, man lægger mærke til i forbifarten, men sådan er det ikke i Nestlés tilfælde. Den verdensomspændende virksomhed med adskillige varemærker i porteføljen er hovedaktør i flere kontroversielle sager:

Nestlé er for eksempel sagsøgt i en sag om børnearbejde og slaveri, og virksomheden er beskyldt for at rapse grundvand i områder, hvor befolkningen har haft svært ved at skaffe vand. Det er blot et par af eksemplerne, der har fået mediet ZME Science til at stemple virksomheden som »en af de mest hadede i verden«.

Historien om, at Nestlé var blevet sponsor, fik også dj'en Andree Hoxfeldt, der skulle optræde til Pride-arrangementet, til at reagere. Han trak sig omgående.

»Hvis jeg er en del af Priden, så blåstempler jeg også Nestlé. Det kan jeg ikke stå inde for. Pride står for mange ting – menneskerettigheder for eksempel – og det står Nestlé modsat ikke for,« siger han til Berlingske.

Andree Hoxfeldt med kunstnernavnet Entree. Fold sammen
Læs mere
Foto: Andree Hoxfeldt.

Bliver kun større og større

Ifølge brandingekspert Frederik Preisler, der er direktør i bureauet MENSCH, er den form for stillingtagen »et tydeligt symptom på, at det kommercielle engagement er under beskydning i de her år«.

Det er det, der kan påvirke kulturarrangementer som Copenhagen 2021.

Han oplever, at flere og flere forbrugere i disse år bliver opmærksomme på den magt, de har.

»Der er flere og flere tendenser, som gør, at man skal tage det mere alvorligt end for meget kort tid siden. Det er en stigende bevidsthed. Hvis man skal være sponsor for sådan noget som Pride, så er det ikke nok med gode hensigter. Man er nødt til at levere og virkelig huske, at man ikke får point for bare at overholde loven eller bare opføre sig almindeligt,« siger Frederik Preisler, der har set tendensen i sit eget arbejde:

»Hvor vi får bare to år siden rådgav vores kunder om, at der var langt fra holdning på sociale medier til handling, så er vores rådgivning i dag, at man skal tænke nøje over, hvem man samarbejder med.«

Den større bevidsthed hos forbrugerne har dog også en klar konsekvens.

»Skaden på længere sigt er, at man får skabt en præcedens for, at alt muligt kan lukkes ned, hvis 14.000 mennesker brokker sig. Der er ikke rigtig nogen nuancer tilbage i den diskussion, som social media-domstolen er. Der bliver færre og færre, der vil sponsorere ting, der handler om identitetspolitik. De vil ikke rodes ud i det,« siger han.

Sune Skadegaard Thorsen, der er direktør og stifter af virksomheden Global CSR, er enig i betragtningen om, at der er kommet et forøget fokus på, hvad virksomheder står for.

»Der sket en væsentlig professionalisering af området virksomheders samfundsansvar – det er særligt siden 2011, hvor vi for virksomheder har fået en standard for, hvordan de skal respektere menneskerettigheder og håndtere miljøpåvirkning og  korruption. Det er en standard, som er svær at forstå og lige skulle oversættes, og det har gjort, at det først er i disse år, at vi for alvor begynder at se den type reaktioner,« siger Sune Skadegaard Thorsen og fortsætter:

»Alle organisationer bliver nødt til at tænke på det i dag. Det er jo fuldstændig det samme med sportsarrangementer.«

Er historier som denne noget, vi kommer til at se mere af?

»Det er helt givet. Vi ser det også i stigende grad i forhold til fodbold-VM i Qatar. Det bliver kun større og større.«

Hold stien ren

Kritikken, som Copenhagen Pride blev mødt med – fra Andree Hoxfeldt såvel som de mange kritiske røster på sociale medier – resulterede allerede dagen efter i, at samarbejdet stoppede. En gensidig beslutning, skrev Copenhagen Pride på deres Facebook-side.

Artiklen fortsætter under billedet.

»Vi har modtaget en del feedback fra miljøet i forbindelse med vores annoncering af et partnerskab med Nestlé. Vi anerkender, at når vi engagerer os med partnere og sponsorer, kan det skabe bekymring hos nogle personer. Vi har behov for at tage tid til at tale og høre fra folk i miljøet, og det kan vi ikke med mindre end ti dage til eventet,« har Copenhagen 2021 desuden oplyst til DR.

Det betyder også, at Andree Hoxfeldt har besluttet at optræde til Copenhagen 2021. Han ønskede med andre ord ikke at være en del af arrangementet, så længe Nestlé var sponsor.

Vel vidende at der er andre sponsorer, som med Andree Hoxfeldts ord ikke er »de pæneste drenge i klassen«, er der en grund til, at lige Nestlé fik ham til at trække sig:

»De er jo et klassisk eksempel på et firma, som virkelig har haft mange lortesager. Så det er mere det signal, de sender, når de vælger at have dem som sponsor, som jeg ikke kan arbejde med. Det er mennesker, der blevet undertrykt gennem tiden, som repræsenteres – der skal man have sin sti ren.«

Men hvor går grænsen så for, hvor »god« en virksomhed skal være?

»Det er svært at sige – for jeg ved godt, det koster penge at afholde Pride. Det er svært at finde balancen for, hvornår det er okay, og hvornår det ikke er. Men lige præcis det her firma er et tydeligt eksempel på, hvad der ikke er okay. Jeg kan slet ikke forstå, at Pride overhovedet har overvejet dem,« siger Andree Hoxfeldt.