Elske er et ord, det er let at elske

Man kan elske så meget og på så mange måder. Man kan elske stille regn, den sene Beethoven, tidlige sommermorgener i indre by, parisiske fortovscafeer og duften af frisk timian, for nu bare at give nogle eksempler fra klummeskriverens egen verden. Eller man kan elske sin elskede, sine børn, sin søster, sin hund og andre levende væsener, hvilket jo igen er noget helt andet og hver for sig forskelligt. Sådan er dét. Ordet elske tager altid og uden undtagelse farve af omgivelserne, og det er en egenskab, det har tilfælles med andre verber, for det ligger i verbers natur på den måde og i den grad at rumme mange forskellige betydningsnuancer, afhængigt af, hvilke substantiver de er i selskab med.

Tænk f.eks. på verbet løbe: Jeg løber, næsen løber, tiden løber, strømperne løber ... Eller på det beslægtede verbum gå: Tiden går, jeg går, færgen går om lidt, jeg gik og var så glad ... Der kan løbes og gås på så mange forskellige måder, ligesom der altså også er en palet af måder at elske på, fra det prosaiske til det eksistentielt altomsluttende, og ganske anderledes forholder det sig med substantiverne, for de har en robusthed i sig, som verberne ikke har. En giraf er nu engang et stort drøvtyggende pattedyr med en meget lang hals (med mindre den indgår i den faste vending »at se giraffen«), en cykel er en cykel, et hus er et hus, og en blyant er en blyant. (For det meste.)

Og for nu at vende tilbage til ordet elske, så synes jeg, at noget af det meget smukke ved netop dét ord er, at det også – ud over så meget andet – kan beskrive det meget private, som to, der begærer hinanden, kan gøre med hinanden. Brugt i en bestemt sammenhæng vil ingen være i tvivl om, at det er lige netop dét, det handler om, når det siges, at der elskes, men brugt sådan maser ordet sig heller ikke på, det fremstår hverken vulgært eller grænseoverskridende, det formår tværtimod på én gang at være både præcist og diskret i sin beskrivelse af det allermest intime, og det er smukt, synes jeg. Elske er, også af den grund, et ord, det er let at elske. Og husk nu at gøre det.