Ellen Hillingsø: Jeg må hæve mig over forventningerne

Ellen Hillingsø er aktuel i rollen som folkekære Liva Weel, men i starten var hun usikker på jobbet.

Ellen Hillingsø er aktuel i rollen som Liva Weel. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix/Sophia Juliane Lydolph

Ellen Hillingsø var tøvende, da tilbuddet først landede på hendes bord.

Chefen for Folketeatret, Kasper Wilton, havde udset sig den 50-årige skuespillerinde til rollen som sangerinden og revystjernen Liva Weel, men Ellen Hillingsø selv var i tvivl.

- Min umiddelbare reaktion var, at jeg slet ikke kunne forestille mig det. Hun bliver jo defineret som revystjerne og sanger, og jeg er hverken revystjerne eller sanger, forklarer Ellen Hillingsø.

Hun tog sig derfor god tid til at tænke over svaret og researche på rollen, og det vækkede gradvist interessen.

Samtidig rådførte hun sig mere flere bekendte i branchen.

- De sagde, jeg skulle tage at gøre det, fordi Liva Weel og jeg har noget af den samme energi med meget gang i den. Hun havde den her energiske buldrende måde at være på, og det har jeg også på en eller anden måde.

- Kasper Wilton har i hvert fald set det i mig, og så tænkte jeg, at det ville jeg gerne prøve at bide skeer med, fortæller Ellen Hillingsø.

Rollen var hendes, og fra november og frem til midten af maj skal skuespillerinden give sin fortolkning af den folkekære og elskede Liva Weel, som tidligt fik bragende succes, men som mod slutningen af sit liv kæmpede med sygdom og misbrug.

Som hun gravede sig ned i Liva Weels liv og nærstuderede billeder, klip og biografier for at få greb om sangerindens væsen og person, blev Ellen Hillingsøs interesse kun skærpet.

Foran hende voksede en selvstændig, vild og kompleks kvinde, men det er også på mange måder en udfordring at skulle portrættere en kvinde, som er en del af den danske revyhistorie og sangskat, understreger Ellen Hillingsø.

- Det er mere belastet, fordi folk har billeder og idéer om hende. Det er det, jeg er oppe imod, og det kan jeg ikke lave om på. Det kan stresse mig eller gøre mig bange, men man kan ikke skabe særlig meget på angst. Så det må jeg hæve mig op over, siger Ellen Hillingsø, der bestræber sig på at yde Liva Weel respekt.

- Hun var et levende menneske, så derfor er min indgangsvinkel til rollen også med kæmpestor respekt. Jeg må lave en byttehandel. Når jeg portrætterer hende, må jeg give mit fulde til den karakter.

Det seneste halve år har derfor stået på sangundervisning, grundig research og gennemsyn af gamle klip, der kan hjælpe Ellen Hillingsø med at blive klogere på Liva Weel og hendes facon.

- Jeg kigger hele tiden på billeder af hende, læser om hende og ser klip for at mærke hendes essens og krop. Jeg tager nogle af hendes bevægelser og positurer på mig. Det er et meget subtilt arbejde, og jeg kan tappe ind i hendes sindssyge vitalitet, forklarer Ellen Hillingsø, hvis nærmeste også kan mærke skuespillerindens dedikation.

- Man tager farve af det, man øver på. Jeg drak kaffe med en veninde, som sagde, at jeg rigtig nok øvede mig i at være Liva. Hun kunne mærke, at jeg var endnu mere bramfri, end jeg plejer.

Ellen Hillingsø tøver heller ikke med at kalde det noget af sit største karakterarbejde i længere tid.

- Det er et kæmpe fysisk og mentalt arbejde. Det er sindssygt krævende, og jeg er træt. Jeg har kun den her forestilling på programmet. Den er så omfattende, men det er også skønt.

"Liva" får premiere på Folketeatret i København onsdag den 22. november.

Forestillingen skal i det nye år på turné rundt i Danmark fra slutningen af februar og frem til midten af maj.

/ritzau/