Elektronisk spillested reddet fra at lukke

En ekstrabevilling på flere hundrede tusinde kroner fra Københavns Kommune er nu med til at redde spillestedet Culture Box fra at lukke. Andre spillesteder kan få samme hjælp, hvis de til gengæld rydder op i deres økonomi.

Koncert på Culture Box med musikeren Mikkel Metal. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ty Stange/Scanpix

Det elektroniske spilleted Culture Box bliver nu reddet fra at skulle dreje nøglen om. Københavns Kommune Kultur- og Fritidsudvalg er gået med til at støtte spillestedet med en ekstrabevilling, hvis Culture Box til gengæld får ryddet gevaldigt op i sine udgifter. Ifølge Berlingske Tidendes oplysninger er ekstrabevillingen fra kommunen på flere hundrede tusinde kroner. Et tilsvarende beløb skulle også være på vej fra Kunstrådets Musikudvalg, hvilket samlet set betyder, at Culture Box vil modtage 600.000-700.000 kroner, erfarer Berlingske.

Medejer af Culture Box, Kenneth Christiansen, bekræfter at stedet har fået en økonomisk håndsrækning fra Københavns Kommune, men ønsker ikke at kommentere beløbets størrelse. Han siger, at betingelsen for den økonomiske redning har været, at stedet nu er sat under en slags økonomisk administration.

»Kravet fra kommunen har været, at vi har skullet skære kraftigt i vores udgifter. Samtidig skal vi løbende rapportere om vores økonomiske udvikling,« siger Kenneth Christiansen.

Tilbage i februar så det ellers sort ud for Culture Box, der er et af 18 regionale spillesteder i landet, som modtager særlig støtte fra Kunstrådets Musikudvalg, mod at de til gengæld fremmer musikken indenfor netop deres område. Dengang fortalte medejer Kenneth Christiansen, at stedet måtte lukke, hvis der ikke kom en ekstrabevilling fra Kulturministeriet inden 1. marts. Det skete ikke, Men nu skal de nye bevillinger være med til at gøre økonomien bæredygtig.

»Det her skulle sikre os et godt stykke ind i år 2010,« siger Kenneth Christiansen.

Problemer mange steder
Det er Københavns Kommunes Erhvervscenter, som oprindelig tog kontakt til Culture Box, da det hørte om stedets økonomiske problemer. Erhvervscenteret har blandt andet som opgave at hjælpe unge iværksættere med deres forretning, og erhvervsrådgiver Giovanni Orio forsikrer, at ekstrabevillingen er en engangsforestilling.

»Det er det helt klart. Vi skal ikke forøge stedets støtte men gøre dets økonomi bæredygtig,« siger Giovanni Orio, der påpeger, at for mange lønninger og for høje markedsføreringsomkostninger har været nogle af Culture Box’ problemer.

Han mener samtidig, at mange andre spillesteder kunne trænge til et økonomieftersyn.

»Mit indtryk er, at der er problemer mange steder. Spillestedernes ejere har ikke nogen forretningsmæssig baggrund og tjekker ikke, om deres koncerter giver overskud eller underskud. Stengade 30 er et andet sted med økonomiske problemer, som vi også er i dialog med. Men generelt gælder det, at stederne skal drives meget mere professionelt, hvis vi skal hjælpe dem,« siger Giovanni Orio.