Elbæk afviser vennetjenester i kongelig bestyrelse

Der er tale om professionelle kontakter og kompetente folk i nationalscenens nye bestyrelse, lyder det fra kulturministeren. S er begejstret for de nye medlemmer.

Kulturminister Uffe Elbæk har indsat Stine Bosse som øverste chef for det kriseramte kongelige teater. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen

Det er næsten udelukkende professionelle kontakter, kulturminister Uffe Elbæk (R) har valgt som nye medlemmer af bestyrelsen for Det Kongelige Teater. Sådan lyder det fra ministeren, efter Venstres kulturordfører, Michael Aastrup Jensen, har sagt, at udnævnelsen af de nye bestyrelsesmedlemmer »lugter af vennetjenester.«

- Der er tre grunde til, at jeg har udnævnt netop denne kreds, siger Uffe Elbæk til Berlingske.

- For det første har jeg ønsket en fagligt tung bestyrelse med ledelseserfaring og økonomisk indsigt, med kunstnerisk udsyn og erfaring i at kommunikere om kulturbegivenheder og med et godt netværk i det københavnske kulturliv. Og jeg synes, at på de områder er det et godt og lovende hold. Jeg har også lagt vægt på en god kønsbalance, og det er der jo med fire mænd og fire kvinder. Og endelig har det været vigtigt for mig, at der ikke skulle være nogle politikere i bestyrelsen netop for at markere armslængdeprincippet og ikke gentage den gamle regerings fejl i forhold til smagsdommere og venner, siger ministeren.

Venstres kulturordfører har påpeget, at der er flere af medlemmerne, som kulturministeren kender privat, og at det er problematisk, fordi man så ikke ved, hvad der ligger bag udnævnelsen.

- Man kan jo også komme med den mistanke om, om de er der på grund af kvalifikationer, eller de er der, fordi de har drukket kaffe med Uffe Elbæk på et tidspunkt, siger Michael Aastrup Jensen.

Men sådan forholder det sig altså ikke, lyder det fra Elbæk. Han har mødt nogle af de nye bestyrelsesmedlemmer i forskellige sammenhænge, men det er kun PR-manden Christian Have, som ministeren efter eget udsagn »kender lidt privat.«

Fra Socialdemokraternes side er der begejstring for den nye bestyrelse:

- Det er en bestyrelse, som giver et tydeligt billede af, at man har tænkt over, hvilke kompetencer en kulturinstitution med den størrelse og den kompleksitet har. Man har virkelig kigget bredt og fundet et meget kompetent felt, siger kulturordfører Flemming Møller Mortensen.

Den nye bestyrelse får erhvervskvinden Stine Bosse som formand, og blandt de andre medlemmer er forhenværende departementschef i Justitsministeriet Michael Lunn og direktør i Golden Days Ulla Tofte