Ekspert: Det er et politisk ansvar at regulere YouTube

Afsløringen om, at pædofile deler YouTube-videoer af børn i lukkede netværk viser, at der er brug for større kontrol med YouTube og Facebook, mener digitaliseringsekspert Katrine K. Pedersen. IT-ordførere fra Konservative, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti vil have lovgivningen gennemgået.

YouTube har fjernet mere end 400 kanaler og millioner af kommentarspor, efter det er kommet frem, at tjenesten er blevet misbrugt af pædofile, der har delt videoer af børn. Fold sammen
Læs mere
Foto: JOSH EDELSON

Det er helt almindelige hverdagssituationer med børn, der dyrker gymnastik eller hopper på trampolin i haven foreviget på YouTube.

Men efter det er kommet frem, at pædofile deler videoerne i lukkede netværk med tidskoder til, hvor man for eksempel kan se børn i undertøj, ruller skandalen om medievirksomhedens ansvar.

Hos Google, der ejer YouTube, har man som følge af afsløringen lukket mere end 400 kanaler og fjernet kommentarspor fra millioner af videoer.

»Vi må kigge indad og sige, at vi ikke har været gode nok til at fange der her hurtigt nok«, siger Jesper Vangkilde, der er kommunikationschef i Google Danmark til Ritzau.

Google løber fra ansvaret

Katrine K. Pedersen er rådgiver i digitalisering og medieudvikling og har skrevet flere bøger om emnet. Hun mener, at Google løber fra sit ansvar, når kommentarer fra pædofile har været tilgængelige på YouTube i flere år.

»Google slipper for let, når de siger, at de er i gang med at rydde op, og at de ikke kan kontrollere alt. Så lægges ansvaret over på forældrene, men det er jo ikke noget, der kan løses på individniveau.«

Digitaliseringsekspert Katrine K. Pedersen

»Denne problematik er utrolig kompleks og kan ikke løses af forældre. Det kræver, at politikerne kommer på banen og begynder at regulere YouTube og Facebook«


Ifølge Katrine K. Pedersen viser mediernes dækning af sagen, at de færreste har forstået, hvordan medieplatforme som YouTube fungerer.

»Medierne har fokus på en enkeltsag og lader Google Danmark slippe med en beklagelse. Og så slutter man af med nogle råd fra en ekspert om, hvordan vi sikrer vores børns adfærd på nettet. Men den vigtigste ting er udeladt - nemlig Googles forretningsmodel og konsekvensen ved uetiske algoritmer, der er skabt til at få os til at blive hængende,« siger Katrine K. Pedersen.

​»Vi svigter børnene«

Hun mener først og fremmest, det er et politisk ansvar at regulere platforme som YouTube og Facebook, så de ikke bliver fora for pædofile eller misbrugt til krænkende videoer.

Ifølge digitaliseringsekspert Katrine K. Pedersen viser mediernes dækning af YouTube-sagen, at de færreste har forstået, hvordan medieplatforme som YouTube og Facebook fungerer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen.

»Jeg føler virkelig, at vi har svigtet børnene ved at vælge de nemme løsninger som fem gode råd fra en ekspert. Vi taler om YouTube og Facebook, som om det er gammeldags medier. Men denne problematik er utrolig kompleks og kan ikke løses af forældre. Det kræver, at politikerne kommer på banen og begynder at regulere YouTube og Facebook, som man for eksempel har gjort det i Tyskland og Frankrig. Der burde være et etisk kodeks for ansvarlige algoritmer og en større gennemsigtighed, så man som forbruger ved, at her har man altså valgt en platform, der fremmer ekstrem adfærd, fordi det skaber engagement: Vi bliver ganske enkelt mere aktive og tilbringer dermed mere tid på platformene, når vi er i et negativt humør! Og så er der alt det andet over-grænsen-indhold som porno, vold og så videre,« siger Katrine K. Pedersen.

Ordførere vil se på loven

På Christiansborg er flere IT-ordførere klar til at se på, om der skal være skrappere regler for det indhold, der bliver delt på YouTube og Facebook.

»Det er afskyeligt, hvad der foregår. Og det er ikke nemt at regulere, fordi der hele tiden kommer nye teknologiske muligheder, der kan misbruges. Jeg vil gerne være med til at stille YouTube til ansvar. Men jeg tror, at det rammer hårdt, at annoncørerne er begyndt at trække sig fra YouTube,« siger IT-ordfører for Det Konservative Folkeparti, Orla Østerby.

It-ordfører for Konservative, Orla Østerby

»Det er ikke nemt at regulere, fordi der hele tiden kommer nye teknologiske muligheder, der kan misbruges. Jeg vil gerne være med til at stille YouTube til ansvar.«


Han får opbakning af Socialdemokratiets IT-ordfører Karin Gaarsted.
»Det er ikke er forældrenes ansvar at overvåge disse videoer. Så jeg er enig i, at virksomheder som Google og Facebook skal tage større ansvar. Jeg vil tage det op med mine kolleger i næste uge.«

Personnummer som lovkrav

Hos Dansk Folkeparti foreslår IT-ordfører Jan Rytkjær Callesen, at det er et lovkrav, at man skal oplyse personnummer eller Nem-Id for at oprette en konto på YouTube eller Facebook.

»Det ville give bedre mulighed for at holde styr på det. Medieplatforme som YouTube og Facebook har ansvaret, og de skal være bedre til at reagere på henvendelser om pædofili eller lignende.«

Er det noget, du vil gå videre med til folketingsgruppen?
»Nu er der valg om lidt, så vi når det ikke inden. Men vi vil gerne være med til at ændre reglerne, så man for eksempel skal opgive personnummer for at oprette en YouTube-konto.«