Ekspert advarer museer imod at tage entré

Selv om de store statslige museer her og nu får en ekstra indtægt ved at genindføre entré, risikerer de at sætte penge til på den lange bane, mener CBS-professor. Politikere er åbne over for muligheden.

Siden 2006 har der været gratis udgang til bl.a. den permanente udstilling på Statens Museum for Kunst. Men om formålet, at nå ud til et bredere publikum, er opnået, vides ikke. Arkivfoto: Keld Navntoft Fold sammen
Læs mere

De to store statslige museer Nationalmuseet og Statens Museum for Kunst risikerer at save den gren over, de selv sidder på, hvis de afskaffer den gratis entré for voksne til de permanente udstillinger. Den gratis adgang har været gældende de seneste snart ti år.

Det forudser Bent Meier Sørensen, professor i kultur og økonomi på CBS.

»Spørgsmålet er, om det nye publikum, man har fået via den gratis adgang, vil fortsætte med at komme på museerne, hvis der indføres betaling igen,« siger han.

»Museerne kan selvfølgelig håbe, at de har fået oplært nogle årgange af museumsbrugere, men for alle dem, der først og fremmest er kommet, fordi det er gratis, kan betalingen godt betyde en nedgang i besøgstallet.«

Det var den såkaldte grønthøsterbesparelser på to procent årligt de kommende fire år, der i denne uge fik de to museer til at sende et fælles brev til kulturminister Bertel Haarder (V), hvor de bad om mulighed for at genindføre entrébetaling for voksne.

Sparekravet kommer til at koste Nationalmuseet i alt 16 millioner kroner og Statens Museum for Kunst 18 millioner kroner over de næste fire år.

De to museer har også allerede varslet andre tiltag for at imødegå sparekravet, bl.a. reduceret åbningstid og færre særudstillinger.

»Jeg er helt klar over, at det ikke er noget, museerne gør med deres gode vilje. Det skyldes alene de nedskæringer, de er udsat for ligesom alle andre offentlige institutioner,« siger Bent Meier Sørensen.

»Men det kan ende med at blive en ond cirkel. For næste gang, der skal forhandles statstilskud, risikerer museerne at få deres økonomi yderligere beskåret, fordi de ikke har opfyldt fireårs-kontrakten. Så selv om de her og nu får en ekstra indtægt, risikerer de at sætte penge til på den lange bane.«

Politikere skal diskutere betaling eller ej

Kulturminister Bertel Haarder har nu indledt en dialog med partierne bag finansloven om spørgsmålet.

Dansk Folkeparti støtter museernes ønsker.

»Det gør vi, fordi det vil udligne besparelserne i forbindelse med finansloven,« siger kulturordfører Alex Ahrendtsen, der dog samtidig stiller to betingelser.

Dels at unge under 18 år fortsat skal kunne komme gratis ind på de to museer, dels at museerne ikke længere skal modtage de sammenlagt 17 millioner kroner, de hidtil har modtaget som kompensation for de manglende entréindtægter.

Dermed bliver det yderligere usikkert, hvad museerne økonomisk får ud af at afskaffe den gratis entré.

Venstres kulturordfører, Britt Bager, siger, at »det er ikke et forslag, der er født i vores baghave. Men når nu museerne selv kommer med det, er vi åbne for at se, hvilke muligheder der er.«

Hun understreger, at der skal være enighed i forligskredsen. Hun mener ligesom DF, at der fortsat skal være fri entré for unge under 18.

»Og vi ser også gerne en form for rabat for både familier og pensionister.«

Det var den daværende konservative kulturminister Brian Mikkelsen, der stod politisk fadder til indførelsen af gratis entré på de to museer i 2006.

Ingen ved, om der er kommet flere unge

Intentionen var at nå ud til flere unge og en bredere målgruppe end de traditionelle museumsgængere, men hverken Nationalmuseet eller Statens Museum for Kunst har foretaget evalueringer af, hvad den gratis entré har betydet for publikumssammensætningen.

Derfor ved ingen reelt, om den gratis adgang har levet op til sit formål eller ej.

Brian Mikkelsen har ikke ønsket at kommentere museernes ønske om at afskaffe den gratis entré. Det har heller ikke været muligt at få en kommentar fra de Konservatives kulturordfører, Naser Khader, som er på rejse.

Men tidligere på ugen erklærede han sig i Politiken parat til at diskutere spørgsmålet, selv om partiet mener, at der fortsat skal være gratis adgang, så alle har lige adgang til kulturarven.

Før gratisprincippet blev indført i 2006, kostede det 50 kroner at komme ind på Nationalmuseet, og det vil også være et rimeligt prisleje nu, mener Britt Bager.

»Vi har endnu ikke lagt os fast på en pris, men det er vigtigt, at kulturarven fortsat er tilgængelig for alle, og derfor må entréen ikke være for høj.«