Eftertanker i klubland

På »Dreams« skruer WhoMadeWho med stor effekt ned for effekterne.

Arkivfoto: Jeppe Kjellberg (tv) og Tomas Høffding, WhoMadeWho, optræder ved P6 Beat Rocker Koncerthuset i DR Koncerthuset lørdag 7. december 2013. Fold sammen
Læs mere
Foto: Torben Christensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De fleste bands følger én af to kurver: Enten åbner de på toppen, hvorefter det kunstneriske niveau falder. Eller også bliver de gradvist bedre og mere afklarede.

Den opadgående kurve har WhoMadeWho fulgt. Trioen, der altid har været stærk live, åbnede karrieren med danse­orienteret klubmusik, men er album for album blevet en stadig mere nuanceret oplevelse.

Den udvikling fortsætter glædeligvis på det femte udspil, »Dreams«, hvor bassist og sanger Tomas Høffding et sted synger »I’m on the right track«. Det er så sandt, som det er sunget, og han og kollegerne – guitarist Jeppe Kjellberg og trommeslager Tomas Barfod – finder fra første øjeblik ind i et smidigt og dejlig afspændt udtryk.

Her er nu ikke tale om noget nybrud i forhold til tidligere udspil, snarere en videreudvikling hvor synth, beats og bas lægger sig på popmelodier, og hvor vokalens falset føjer inderlighed og et touch af patos til numrene, der fungerer rigtig godt i høretelefoner på en gåtur i skumringen.

Ikke mindst »Heads Above«, hvor den dybe, men klare produktion sænker basgang, taktslag og vokal ned i et virkningsfuldt og smukt lyddesign, og hvor klubfortiden er til stede i den diskrete pulseren.

Tidlig sommer

I »New Beginning« kan Jeppe Kjellbergs jazz-baggrund høres i de bløde, blå akkorder, der får god plads blandt de andre klange.

Der gives i det hele taget plads på »Dreams«, hvor enkle temaer og arrangementer dominerer, og det kræver selvsagt gode ideer og selvsikkerhed at få den strategi til at lykkes. Men det gør det langt hen ad vejen, og stemningen fortættes og løftes smukt i den cool, sommerlette »Indian Summer« og i den mørke, clubbede og helt forrygende »Hiding In Darkness«.

Vel er der et par ligegyldige indslag på albummet, men WhoMadeWho har ikke desto mindre spillet sig op i samme begavede, nuancerige popliga som When Saints Go Machine. På deres egen måde, vel at mærke. Og med et temperament, der ligger meget langt fra det, der tegnede deres første album.

Hvem: WhoMadeWho.

Hvad: »Dreams«, A:larm Music.