Efter to års arbejde: Mette Bock udskyder museumsreform til efter folketingsvalg

Usikkerhed om udfaldet af reformarbejdet har allerede tæret på mange museer, siger formanden for Organisationen Danske Museer, som ærgrer siger over, at reformen nu forsinkes yderligere. »Ingen tør sætte nye skibe i søen, hvis man frygter at miste måske to mio. kroner til næste år,« siger han.

Kunstmuseet Arken i Ishøj er et af de museer, der kan være usikre på størrelsen af statstilskuddet efter en reform. Den usikkerhed forlænges nu med yderligere. Fold sammen
Læs mere
Foto: Anne Bæk

Det er mere end to år siden, kulturminister Mette Bock (LA) satte gang i arbejdet med en reform af det udskældte støttesystem for de statsanerkendte museer. Siden har en samlet museumsbranche ventet med tilbageholdt åndredræt, men selv om de politiske forhandlinger på det seneste ifølge ministeren har været i god gænge, kommer museerne til at vente et stykke tid endnu.

Regeringen har nemlig opgivet at gennemføre reformen på denne side af folketingsvalget, oplyser kulturministeren til Altinget.

»Der er ved at gå så meget valgkamp i den, og det er ikke det bedste miljø at lukke en aftale i,« siger hun.

Socialdemokraternes kulturordfører, Mogens Jensen, er ifølge Altinget enig i den beslutning, mens Dansk Folkepartis Alex Ahrendtsen ærgrer sig og kalder beslutningen »kujonagtig«:

»Hvis vi var så snublende tæt på et forlig, hvorfor får vi det så ikke i hus? Det er jo, fordi regeringen er blevet bange på grund af valget,« siger han.

Dansk Folkeparti ønsker bl.a. at flytte penge fra kunstmuseerne i hovedstadsområdet, særligt Louisiana og Arken, til natur- og kulturhistoriske museer i provinsen.

Også Organisationen Danske Museer (ODM) ærgrer sig over forsinkelsen.

»Reformplanerne har optaget branchen meget, for når der er tale om et nulsumsspil, som partierne åbenbart er enige om, er der jo nogen, der bliver nervøse for, hvad de kan miste - især når nogle partier har meldt så bastant ud, hvordan de helt præcis mener, det skal gøres,« siger Flemming Just, direktør på Sydvestjyske Museer og formand for ODM.

»Den meget ubehagelige usikkerhed har allerede betydet, at flere museer har sat nye aktiviteter på standby, for ingen ansvarlig bestyrelse tør jo sætte nye skibe i søen, hvis man frygter at miste måske to millioner kroner - eller mere - næste år. Og den usikkerhed bliver nu forlænget yderligere, formentlig til engang hen på efteråret.«

Eneste hængeparti på listen

Flemming Just finder det uheldigt, at netop museumsreformen - som det eneste af de projekter, kulturministeren har haft på programmet - endnu ikke er blevet »vinget af« på listen.

»Museer er jo ikke det, der normalt præger dagsordenen, men det er virkelig noget, der rejser mange og stærke følelser lokalt. Derfor har det været en lang proces, men vi ved, at ordførerne nu er præsenteret for de modeller, der kan blive tale om, og de nødvendige analyser af konsekvenserne er foretaget - så nu mangler der egentlig bare lige at blive bidt til bolle,« siger han.

»Det hele startede jo allerede i 2017, men så brugte man et halvt år på, at to visionsgrupper skulle komme med deres forslag - som næsten med det samme blev skudt ned. Det var selvfølgelig et frisk forsøg på at skabe noget ny tilgang, men resultatet var jo, at der gik et halvt år, hvor der ikke blev arbejdet politisk. Og så gik det næste halve år med at snakke medier og DR, så faktisk var det først i slutningen af 2018, at de modeller og analyser, politikerne skulle tale om, kom på bordet.«

Flemming Just  indrømmer, at forløbet har været skuffende.

»Men om det skyldes, at man ikke har vurderet området som særlig væsentligt, eller det er, fordi det er politisk vanskeligt, når man skal tage noget fra nogen, skal jeg ikke kunne sige.«

Kulturminister Mette Bock har ifølge Altinget »fuld tillid« til, at de sidste problemer bliver løst hurtigt, når forhandlingerne genoptages efter valget.

»Der er et bredt politisk ønske om, at denne aftale skal gennemføres, og derfor holder vi bolden i luften til den anden side af valget. Uanset hvem der er kulturminister til den tid, har jeg fuld tillid til, at vi kommer i mål. Bolden mangler kun at blive prikket ind,«, siger hun.