Efter syv års pause kan studenterne genoptage populær tradition på Kongens Nytorv

Den smukke plads for enden af Strøget er atter klar til at tage imod turister, københavnere og glade studenter.

Krinsen og Rytterstatuen på Kongens Nytorv er igen befriet efter at have været gemt væk bag metrobyggeriets store mørkegrønne hegn. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup

Christian V får snart udsyn til ølstafet og hvide huer en masse, for i år kan nyudklækkede studenter igen danse rundt om statuen med monarken til hest på Kongens Nytorv.

Kongens Nytorv, og byens øvrige nye metropladser, er endelig blevet befriet for de massive metrohegn, der som en grøn mur ikke blot har været øjebæer, men også synlige beviser på, at en metro er på vej.

Selve åbningen af metroens Cityring er igen udskudt. Nu hedder det efter planen september. Men hvad der foregår over jorden, er en helt anden sag, og Københavns nye metropladser er, uafhængigt af stationerne, så småt ved at åbne sig op som nye byrum. Det meste af trådhegnet omkring Kongens Nytorv er som nævnt fjernet, og kun en lille del af pladsen er fortsat indhegnet, hvilket den vil være, frem til at Cityringen officielt åbnes. Nu er der fri passage rundt om statuen og frit udsyn til de grønne græspletter, buske og blomster i bedene.

Se billederne: Glade studenter på Kongens Nytov gennem tiden

900.000 chaussésten er lagt, og 80 nyplantede kejserlindetræer har genskabt den mere end 300 år gamle plads, der har været spærret inde siden januar 2012.

Nyudsprungne studenter danser fredag 26. juni 2009 traditionen tro omkring Krinsen på Kongens Nytorv efter endt eksamen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mikkel Møller Jørgensen.

Krinsen kalder man den krans af lindetræer, der omgiver hele haveanlægget på pladsen.Træerne har af flere omgange været skiftet, senest var det i 2001. De i alt 80 kejserlindetræer, der nu er plantet på Kongens Nytorv, blev sået i Hamborg i 2003. Siden 2014 har de vokset sig større på en planteskole i Allerød, og i januar i år blev de sat i jorden på den fine plads.

Træerne på pladsen blev tilbage i 1749 fjernet for at give plads til en eksercerplads, og i 1914-15 blev Krinsen genplantet med elmetræer. I 1998 måtte elmetræerne lade livet, da de blev ramt af elmesyge. Her opstod efterfølgende en debat om, hvorvidt man skulle gøre pladsen lysere uden træer, men man endte med at plante 80 lindetræer.

Fungerende teknik- og miljøborgmester, Karina Vestergård Madsen (Ø)

»Pladsen er en af byens mest ikoniske, og mange mennesker fra hele landet har ventet utålmodigt på igen at kunne bruge pladsen med de mange nyplantede træer. «


Torvet blev grundlagt i 1670, da Christian V flyttede byens centrum fra Gammeltorv til en ny plads med brolægning og haveanlæg. Det ovale haveanlæg blev etableret i 1688 med statuen af Christian V, der er Nordens første rytterstatue. Den blev oprindeligt skabt i forgyldt bly, men tyngden fik den til at synke sammen. I 1946 blev blyskulpturen erstattet med en nystøbning i bronze,  skabt af billedhuggeren Einar Utzon-Franck. Rytterstatuen og de omkringliggende buske og hegn er fredede, så de har stået pakket ind under ombygningen og udgravningen på torvet.

Traditionen med dansende studenter og »dansen om Krinsen« er ikke et nyt og smart påfund. Dansetraditionen kan dateres mere end 100 år tilbage og er et tilbagevendende ritual, hvor studenter fra København runder Kongens Nytorv på deres studenterkørsel. Det er i øvrigt ikke kun under ombygning af torvet, at det ikke har været muligt at danse om statuen. Under besættelsen blev det forbudt. Mens metrobyggeriet har stået på, har studenterne som et alternativ danset rundt om Storkespringvandet, men nu er der altså basis for at vende tilbage til de gamle traditioner.

Studenter fra Øregaard Gymnasium danser omkring Krinsen på Kongens Nytorv i København for at fejre studentereksamnen 20. juni 1937. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ukendt.

Når Cityringen åbner, vil stationen Kongens Nytorv være Danmarks tredjestørste målt på passagertal. Stationen vil også være den eneste station, hvor man kan skifte til samtlige metrolinjer.

Kongens Nytorv vil efter planen blive indviet ved et officielt arrangement i forbindelse med åbningen af Cityringen, hvor den fine plads for enden af Strøget også vil stå endeligt færdig.