Efter Oscar-fadæsen - Her er Bodil-skandalerne gennem 70 år

Lars von Trier har stået for nogle af de mest omtalte stunts ved uddelingen af Bodil-priserne, som lørdag fejrer 70 års fødselsdag. Og da vil skuespilleren Trine Dyrholm måske slå en rekord.

Skuespilleren Tommy Kenter modtog i 2013 sin 3. bodilpris. og spøgte med sin fortid som kagernes overmand.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Casper Christoffersen

Efter søndagens oscaruddeling, der blev afsluttet med et brag af en brøler, da den forkerte film modtog hovedprisen, er turen kommet til den danske pendant til Oscar-festen, nemlig Bodil-uddelingen.

På lørdag bliver landets mest kendte filmpris uddelt i Konservatoriets koncertsal, hvor 700 gæster vil overvære årets bedste skuespillere, filmfolk og film modtage en Bodil (eller flere). Der er stadig billetter at få, og hvis aftenen ellers forløber som det plejer, vil der være flest glædestårer og få grimme overraskelser a la fadæsen på Oscar-natten.

Ikke desto mindre har prisfesten med jævne mellemrum fået mere omtale end forventet, da prismodtagere og priskomiteen selv af den ene eller anden grund kom til at gøre sig uheldigt bemærket.

En vinderombytning, som den Oscar leverede, er dog aldrig forekommet, siger Bodil-komiteens formand Jacob Wendt Jensen.

»Oscarfejlen skyldtes blandt andet, at der er så få ved Oscar-uddelingen, som rent faktisk kender navnet på vinderen på forhånd. Ved Bodil-uddelingen er vi lidt flere, der ved hvem der vinder forud for afsløringen, så en fejl ville hurtigt blive opdaget,« siger Jacob Wendt Jensen.

 

Selve ceremonien forløber som regel fredeligt, men da filmprisen som den eneste pris i landet uddeles af kritikerne, er der indimellem producere og instruktører, der er utilfredse med valgene.

»Vi plejer at sige, at prisen uddeles på scenen, og diskussionen tager vi i baren. Og da er jeg indimellem blevet kaldt en idiot af en forsmået filmkunstner,« siger Jacob Wendt Jensen.

Selvom det er 15 år siden, vil mange huske, da skuespilleren Tommy Kenter smed sig på Bodil-kagen, angiveligt fordi han var blevet snydt for æren at skære kagen for.

Først i 2013, turde Bodil-komiteen, der består af medlemmer af foreningen Danske Filmkritikere, atter at belønne Tommy Kenter med en pris, og da jokede skuespilleren selv med sit elleve år gamle kageorgie, da han afsluttede sin takketale med bemærkningen:

»Og i øvrigt: Hvis der er nogen, der ønsker en bid af kagen, så skynd jer, for jeg går derud nu!«

Tommy Kenter er dog en ren amatør i sammenligning med Lars von Trier, der flere gange har trukket overskrifter med sin opførsel i Bodil-sammenhænge.

I 1995 afslørede en artikel i Ekstra Bladet, at Lars von Trier havde meddelt Bodil-komiteen, at han kun agtede at deltage i festen, hvis han på forhånd vidste, at han ville få en pris. Det førte til, at et andet medie kom til at afsløre, at han faktisk stod til at vinde en pris for »Riget«. Det fik til gengæld instruktøren Ole Bornedal til at boykotte Bodil-uddelingen, da han selv ønskede, at hans film »Nattevagten« skulle have prisen.

To år senere var Lars von Trier atter i hopla, da han benyttede sin Bodil-takketale til at kritisere en lang række personer fra filmbranchen, heriblandt de filmkonsulenter og anmeldere, som han syntes havde voldt ham kvaler i årenes løb.

I betragtning af den høje respekt der i dag står om dansk film, kan det overraske, at Bodilkomiteen i 1974 besluttede, at der det år slet ikke var nogen danske film, der var værdige til at modtage en pris. Faktisk var Dirch Passer den eneste skuespiller, som det år fik en Bodil.

Samme skuespiller havde allerede i 1961 modtaget en »Ekstra-Bodil« - leveret med en højst tvetydig ros fra priskomiteen.

Den produktive Dirch Passer fik nemlig prisen, fordi han »med et stort talent har ladet sig misbruge af danske producenter og i håb om, at han snart må få en rolle, der svarer til hans talent.«

I nutiden og forud for årets uddeling i Konservatoriets koncertsal, har formanden for brancheorganisationen Danske Biografer, Kim Pedersen, i en række blogs på filmbladet Ekkos hjemmeside, rettet en kritik mod Bodil-komiteen, blandt andet i form af en liste med »Ti Bodil-skandaler.« Her kritiserer han, at der er for få deltagere i de nomineringsmøder, der går forud for udvælgelsen af Bodil-vindere, i et tilfælde kun 18 ud af i alt 48 medlemmer.

Til dette siger Bodilkomiteens nuværende formand, Jacob Wendt Jensen:

»Ja, det er rigtigt, at jeg skrev og skældte medlemsskaren ud over, at kun 18 var fremmødt til vores nomineringsmøde, og seks havde afgivet brevstemmer. Det er for sløjt, og tallet bør være højere, og det bliver det forhåbentlig også næste år.«

Skal man forud for den kommende Bodil-fest afslutte med en positiv historie, så kan man nævne, at den hyppigt prisbelønnede skuespiller Trine Dyrholm, faktisk står til at slå en national Bodil-rekord, hvis hun vinder for sin præstation i Thomas Vinterbergs »Kollektivet«. I øjeblikket er hun, ligesom også dansk films grande dame, Ghita Nørby, indehaver af fem Bodilpriser. Hvis Trine Dyrholm vinder en sjette Bodil, vil det være første gang i dansk filmhistorie, at det er sket for en skuespiller.