Efter massive elevprotester og oprør: Nu er der sat navn på Filmskolens nye rektor

Efter oprør fra elever på Den Danske Filmskole forlod skolens tidligere rektor Vinca Wiedemann sin post i 2019. Siden har skolen manglet en permanent afløser i rektorstolen. Nu er den nye rektor ansat, oplyser Kulturministeriet.

Tine Fischer, snart tidligere administrerende direktør for CPH:DOX, bliver ny rektor på Filmskolen, efter at den tidligere rektor forlod posten efter massive elevprotester. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er Tine Fischer, der bliver Den Danske Filmskoles nye rektor. Hun er kendt som administrerende direktør for Copenhagen Film Festival, som er paraplyorganisationen for festivalerne CPH: DOX, CPH PIX og børnefilmsfestivalen Buster.

Det oplyser Kulturministeriet i en pressemeddelelse, som ministeriet har sendt til Berlingske.

Baggrunden for skiftet var, at Filmskolen i 2019 sagde farvel til Vinca Wiedemann som skolens rektor efter et højlydt oprør mod hende. De studerende blokerede skolen og mødte opbakning i det danske filmlandskab. »Vi vinker Vinca væk«, lød et af slagordene fra Filmskolens studerende i 2019.

Vinca Wiedemann forlod posten som rektor på skolen med et gyldent håndtryk på 1,3 millioner kroner.

Kulturminister Joy Mogensen (S) begrunder i en pressemeddelelse, hvorfor afløseren bliver Tine Fischer.

»Filmskolen er arnested for dansk film. Her spirer filmtalenterne og fremtidens film, som vi er kendt for i hele verden. Tine Fischer har arbejdet i film og kunst hele sit liv, og med hende ved roret er Filmskolen i stærke og innovative hænder,« siger Joy Mogensen.

»Jeg sagde til de studerende, at jeg har kæmpestor respekt for den vilje til at kæmpe for noget. Det var helt åbenlyst ikke en kamp, der handlede om mindre utilfredshed. Det var en kamp, som meget tydeligt handlede om eksistens,« siger Tine Fischer, der netop har haft Zoom-møde med skolens studerende. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup.

Et svært år

Filmskolen og Kulturministeriet begyndte jagten på en ny rektor i efteråret 2020. Senere samme år blev jobopslaget genopslået i et håb om, at flere kandidater ville melde sig. Det har nu resulteret i, at et enigt ansættelsesudvalg har stemt Tine Fischer ind på posten. Hun tiltræder ifølge Kulturministeriet på posten 1. maj i år.

»Det er en kæmpe ære, at kulturministeren og et enigt ansættelsesudvalg har peget på mig som den nye rektor for Den Danske Filmskole. Jeg glæder mig til at møde eleverne, ansatte og lærerne. Og jeg glæder mig til at lytte, forstå og sammen videreudvikle en skole, som lige nu og her står et afgørende vigtigt sted i skolens lange historie,« siger Tine Fischer i pressemeddelelsen og fortsætter:

»Skolen har været igennem et svært år, og jeg ankommer med den største ydmyghed og respekt over for det store engagement, eleverne har udvist. De har kæmpet for at bevare en praksisbaseret kunstskole, og den ambition og energi, der ligger i engagementet, glæder jeg mig vanvittigt til at møde og arbejde videre med,« siger hun.

Højlydt protest

Det var i efteråret 2019, at Filmskolens studerende blokerede skolen og krævede den nu tidligere rektor Vinca Wiedemanns afgang. De protesterede over Wiedemanns ledelsesstil og over en hjemsendelse af skolens mangeårige leder af dokumentarafdelingen, Arne Bro. Samtidig skyldtes konflikten, at Wiedemann ville gøre skolen mere akademisk.

Dengang talte Berlingske med flere af de studerende, der protesterede.

»Vi har været her i tre måneder, og det, vi oplever, er akademiseringen. Det betyder, at vi har meget lidt fagspecifik undervisning. Vi har tre timer om ugen, og vores mødetider hedder altså 9-16 hele ugen. Vi oplever en undervisning, hvor vi risikerer ikke at blive specialister, men generalister. Når man spørger ude i branchen, er det jo heller ikke det, de ønsker,« sagde Jason Alami til Berlingske.

Og fra Liv Alluna, der dimmiterede fra skolen i 2017 og efterfølgende har undervist på skolen, var beskeden denne:

»Vi frygter for det erfaringsniveau, som eleverne kommer ud med. Er de overhovedet dygtige nok til at kunne klare sig i den medievirkelighed, som vi befinder os i? Det bliver en generalistuddannelse, der minder om universitetet. De får ikke den praktiske erfaring med filmmediet, og vi mener, at de bliver underuddannede, og det kan vi ikke bruge til noget.«

Ikke et æggehoved

Berlingskes filmredaktør, Sarah Iben Almbjerg, tror på, at Tine Fischer kan være med til at få Filmskolen tilbage på rette spor.

»Umiddelbart tænker jeg, at det er sejt valg. Tine Fischer er en type, som har enormt meget erfaring med at begå sig i finere miljøer. Der er respekt omkring hende, og samtidig er hun sådan en, der kender de små unge dokumentarister. Dem skal hun have styr på. Hun er sådan en, der brænder for film og filmsproget. Og hun er ikke et æggehoved,« siger Sarah Iben Almbjerg og fortsætter:

»Hendes store opgave bliver at gå de utilfredse studerende i møde, samtidig med at hun skal kunne kommunikere med Kulturministeriet om omlægningen af skolen. Men det bliver en praksisnær uddannelse, så jeg tror, at de studerende er glade.«

Ifølge Sarah Iben Almbjerg er det svært at gisne om, hvorvidt udnævnelsen af Tine Fischer løser alle skolens problemer.

»Men det er et stærkt navn at hive frem,« siger hun.