Efter kritik: »Jonatan Spangs indslag var hylende morsomt«

I sidste uge haglede kritikken ned over Jonatan Spang efter et par utraditionelle spørgsmål på et pressemøde. Nu griner nogle af de kritiske stemmer.

Jonatan Spang som vært for det satiriske nyhedsprogram »Tæt på sandheden med Jonatan Spang«. Fold sammen
Læs mere

Nå, men i det mindste var programmet ret sjovt. G’nat.«

Sådan skrev Berlingskes ansvarshavende chefredaktør, Tom Jensen, søndag aften på Facebook, efter han havde set satireprogrammet »Tæt på sand­heden med Jonatan Spang« på DR2.

Tom Jensen var blot en af stemmerne i et større kor, der i sidste uge luftede en kritisk undren over, at Jonatan Spang og en af hans satirikerkollegaer stillede spørgsmål om TV-serier og frysemad på det pressemøde, hvor Anna Mee Allerslev bekendtgjorde, at hun trak sig som borgmester og radikal spidskandidat i København.

»(...)Det er muligt, det er tænkt som satire eller en happening. Men var reporteren faktisk fra DR, må man dæleme for 117. gang undre sig over, hvad der egentlig foregår i den institution,« lød det fra Tom Jensen, mens mennesker som radiovært og politisk kommentator Jarl Cordua, DR2-vært Niels Krause Kjær, politisk kommentator Henrik Qvortrup, BTs chefredaktør, Jens Grund, og kulturminister Mette Bock (LA) også ytrede sig kritisk og brugte ord som »helt uden for skiven«, »respektløst« og »upassende«.

Jonatan Spang gjorde i satireprogrammet blandt andet grin med BTs journalistik, pressekorpsets spørgsmål på mødet og kritikken af ham selv. Og det har fået nogle af de kritiske røster til at grine.

»Min kritik var mest rettet mod DR, og jeg må konstatere, at de, på trods af den – synes jeg – mislykkede ageren på pressemødet, fik et godt og sjovt program ud af det. De gik efter den politiske journalistik, og det er selvfølgelig helt i orden, men det ændrer ikke på, at processen var uskøn,« siger Tom Jensen.

BT og MetroXpress’ chefredaktør, Jens Grund, morede sig også:

»Jonatan Spangs indslag var hylende morsomt. Jeg glæder mig over, at han skød på BT og den politiske journalistik i stedet for på et menneske, der ligger ned. Det skal vi naturligvis kunne tåle. Jeg har hele tiden sagt, at det var muligt, at hans efterfølgende indslag i DR ville blive god satire, men for mig var det selve livesituationen, der virkede respektløs,« siger Jens Grund, som mener, at det altid er sundt at blive set på udefra og få forstørret noget i satirens lys.

»Spang gør blandt andet grin med de spørgsmål, der kom fra nogle af journalisterne på pressemødet. Og nogle af dem var godt nok en smule kringlede og spekulative,« mener Jens Grund.

DR2-vært Niels Krause-Kjær synes også, at programmet var »skidesjovt« og kalder det »meget begavet«.

»Men min kritik er også intakt. Det var ikke i orden, at Jonatan Spang bruger et pressemøde som sin scene,« mener Niels Krause-Kjær.

Kritikken af Jonatan Spang førte i sidste uge til, at satirikere og komikere gik til forsvar for deres kollega – heriblandt Jan Gintberg, som ligefrem lavede en satirisk Berlingske-forside og distribuerede den på Facebook.

Hertil siger Tom Jensen:

»Man har i mange sammenhænge beskyldt mediefolk for at være nogle skallesmækkende mimoser. Jeg mener, at man nu kan tillade sig at konstatere, at vi vist ikke er den eneste branche, som man kan beskrive på den måde.«

Berlingske har forsøgt at få en kommentar fra Jonatan Spang, men han ønsker ikke at udtale sig til nogen medier de næste uger.