Efter krisen træder nyt akademi til: »Verden fortjener en litteraturpris«

Efter balladen i Det Svenske Akademi, der har opgivet at uddeler Nobelprisen i litteratur 2018, har kendte svenskere lavet et nyt akademi, der vil gøre det i stedet for.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND. Trængsel  i Det Svenske Akademis hus i Stocklholm forud for bekendtgørelsen af, hvem der skal have det års nobelpris i litteratur: Fot: Jonathan Nackstrand:/Ritzau/Scanpix.
Læs mere
Fold sammen

En række kendte svenskere er gået sammen for at etablere et nyt svensk akademi, der skal uddele en litteraturpris i stedet for Det Svenske Akademi, der har stået for uddelingen siden begyndelsen i 1901.

Det Svenske Akademi har været præget af skandaler og opgør, efter at en person med nær tilknytning til akademiet, den daværende leder af kulturhuset Forum, Jean-Claude Arnault, i november sidste år blev anklaget for en række seksuelle krænkelser. Bag initiativet står bl.a. skuespilleren Bianca Kronlöf og forfatteren Alexandra Pascalidou. Meningen er, at det nye akademi allerede i år vil uddele den litteraturprisen, som det gamle akademi ellers havde opgivet at uddele i år.

Kendte svenskere er med

Bianca Kronlöf, der er talskvinde for det nye akademi, siger til svenske medier: »Dette er en reaktion på, at Det svenske Akademi ikke uddeler nogen pris i år. Vi synes, at det er enormt trist, og at verden fortjener en litteraturpris.«

I alt 101 svenskere står bag det nye akademi, og blandt de mest kendte navne noterer svenske medier som Expressen sig »punklegenden« Joakim Thåström, forfatteren og studieværten Lulu Carter, skuespilleren Lo Kauppi, forfatteren Maria Sveland, atletikstjernen Kajsa Bergqvist og musikeren Jason »Timbuktu« Diakité.

Prisuddeling skal være demokratisk

Det nye akademi vil uddele prisen efter demokratiske principper, siger Bianca Kronlöf -  i modsætning til den gamle pris, hvor kun det oprindelige akademis formelt set 18 medlemmer kan stemme om prismodtageren. Planen er, at det nye akademi vil opløse sig selv, efter at prisen for i år er blevet uddelt på prisstifteren Alfred Nobels dødsdag, 10. december.

Bianca Kronlöf siger til Dagens Nyheter:

»Vi bliver ikke et akademi, der vil sidde på livstid, for det vigtigste for os er litteraturen, og at prisen også deles ud i år. Det har været vigtigt for os, at der er en demokratisk tilgang til uddelingen. Denne pris bliver en modvægt til at det sørgelige, som er sket det sidste halve år.«

Initiativet til det nye akademi startede med et opslag på facebook af Alexandra Pascalidou, og snart meldte mange mennesker sig som interesserede. Det nye akademi har bedt alle bibliotekarer om at nominere prismodtagerne, og derefter vil alle mennesker kunne stemme om de nominerede. En jury skal derfter læse de fire forfattere med flest stemmer og udvælge prismodtageren.

Ifølge Bianca Kronlöf vil denne jury have Ann Pålsson som formand. Hun er redaktør og forlægger med baggrund hos Bonniers. Blandt andre jurymedlemmer er professor i litteraturvidenskab Lisbeth Larsson, bibliotekar Marianne Steinsaphir og bibliotekschef Gunilla Sandin.

Det gamle akademi i krise

Samtidig befinder det gamle akademi sig stadig i dyb krise og med intern ballade. Nobelstiftelsens formand, Lars Heinkensten, har sagt til den britiske avis Financial Times, at akademiet må genvinde folks tillid, før en pris kan uddeles, og at det meget vel kan betyde, at prisen heller ikke uddeles i 2019. Eller som han siger: »Når det kommer til stykket, så er det os, der bestemmer, om pengene skal uddeles.«

Man har i Sverige debatteret, om en anden institution end Det Svenske Akademi kan uddele prisen, men til svenske medier siger Lars Heikensten, at en sådan ændring vil betyde nogle svære jurdiske problemer.

Til Financial Times siger Lars Heikensten om Det svenske Akademis medlemmer: »Det er ikke bare det, at de reagerede upassende, men også, at de begyndte at slås indbyrdes. Det viser den iboende svaghed i akademiets struktur. Det er en lille gruppe mennesker. Der er ikke megen åbenhed mod omverdenen.«