Edith Oldrup-Bjorling er død

En af dette århundredes navnkundigste danske operakunstnere, kongelig kammersangerinde Edith Oldrup-Bjorling, er død. Hun blev 87 år.

Efter sin debut som Micaéela i Carmen i 1934 blev hun fast engageret på Det Kgl. teater, og det stod hurtigt klart, at teatret havde fået en musikdramatisk kunstner af format - en lys stemme med stor udtryksfuldhed og tindrende bærekraft.
Sine største triumfer fejrede Edith Oldrup i Mozart-operaer som Fiordiligi og Despina i Cosi fan tutte, Papagena i Tryllefløjten, Zerlina i Don Juan, Susanna i Figaros Bryllup - og i Puccini-værker som Mimi i Bohéeme og titelpartiet Madame Butterfly.
Men hun mestrede over 40 partier foruden roller i vaudeviller og operetter.
Edith Oldrup medvirkede også i mange oratorieopførelser og gav talrige koncerter i hele Norden. I USA gæsteoptrådte hun med stor succes i 1947-48 og 1952-53.
Da hun i 1949 giftede sig med den svenske sanger Sigurd Bjorling, bosatte hun sig i Helsingborg, blev musikpædagog, men optrådte i Sverige også på Drottningholm-operaen. Herhjemme fortsatte hun med med at gæsteoptræde på Det Kgl. Teater og andre danske scener.
Edith Oldrups stemme kan høres på talrige grammofonindspilninger. Hun blev udnævnt til kongelig kammersangerinde i 1946, modtog i 1949 Tagea Brandts Legat og i 1964 Drottningholms fortjenstmedalje i guld.