Ed Sheeran vil være newzealænder

Ed Sheeran har i en video anmodet om dobbelt statsborgerskab i New Zealand. »Men ved du, hvad ’jandals’ er?« spørger landets premierminister.

Ed Sheeran har i en video anmodet om dobbelt statsborgerskab i New Zealand. »Men ved du, hvad ’jandals’ er?« spørger landets premierminister. Fold sammen
Læs mere
Foto: JEAN-PIERRE AMET
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når man er verdenskendt musiker, foregår en anmodning om dobbelt statsborgerskab åbenbart anderledes. I hvert fald hvis man hedder Ed Sheeran. Den britiske stjerne har i forbindelse med en række koncerter i New Zealand »anmodet« landets premierminister, Jacinda Ardern, om dobbelt statsborgerskab. I en video til sine newzealandske fans siger Sheeran:

»Jeg er endnu ikke borger i New Zealand, men jeg arbejder på det. Hook me up, premierminister, please.«

Anmodningen fik 37-årige Jacinda Ardern til selv at optage en video. For hun har tre essentielle spørgsmål, Ed Sheeran skal besvare, hvis han skal kunne få statsborgerskab.

»Før vi kan tænke lidt mere over det, har jeg nogle meget vigtige spørgsmål til dig: For det første. Kan du lide ananasklumper? Ved du overhovedet, hvad de er?« spørger hun i videoen optaget i premierministerkontoret.

De såkaldte »pineapple lumps« er en delikatesse i New Zealand. Det er ananasslik overtrukket med chokolade, der ofte opbevares i fryseren.

»For det andet: Er du villig til at bære »jandals« i semi-upassende situationer, og ved du, hvad jandals er?«

Andet spørgsmål i premierministerens hjemmelavede statsborgerskabsprøve henviser til en form for klipklappere, som åbenbart er populære i ø-nationen, og som folk bærer året rundt.

»Tredje og vigtigste spørgsmål: Er du villig til at gøre New Zealand til dit hjem?« spørger premierministeren.

Sidstnævnte er en henvisning til en af premierministerens mærkesager. Labour-politikeren Jacinda Ardern har blot været premierminister i én måned, men hun har allerede gjort det klart, at det skal være sværere for udenlandske investorer at få statsborgerskab i landet.

En pinlig sag har nemlig sat fokus på, at udenlandske investorer spekulerer i landets ejendomme. I foråret kom det frem, at Peter Thiel, milliardær og konsulent for Donald Trump, tilbage i 2011 fik statsborgerskab efter at have tilbragt blot 12 dage i landet. Han har siden brugt sit dobbelt statsborgerskab til at opkøbe en større mængde boliger – uden selv at have bopæl i New Zealand.

Det er med til at presse boligmarkedet i New Zealand, hvor priserne i forvejen er høje og har efterladt knap 40.000 – ud af en befolkning på knap 4,7 mio. – hjemløse.
Med den historie og premierministerens agenda er Ed Sheeran næppe så heldig som Peter Thiel. Normalt er det nemlig et krav, at ansøgeren skal have tilbragt mindst 1.350 dage i New Zealand inden for de seneste fem år.

I slutningen af 2015 tog Ed Sheeran et år fri fra sin musikkarriere, som han blandt andet tilbragte i New Zealand. Ifølge en række britiske medier var han allerede dengang interesseret i at blive statsborger. Det er dog uvist, om han har sendt en officiel ansøgning.