DRs nye dramachef - ildsjæl og en fantastisk bordherre

DRs nye dramachef, Christian Rank, har en fortid hos både DR og TV 2 og betegnes begge steder som en af landets dygtigste serieproducenter. Han har stået bag successer som »Arvingerne«, »Rita« og »Nordskov«.

39-årige Christian Rank vender efter tre år hos TV 2 tilbage til DR som ny dramachef.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Michael Langhoff/DR

Superdygtig. Dynamisk. Vidende og nysgerrig. En ildsjæl. Og en fantastisk bordherre.

Det er nogle af de prædikater, der sættes på DRs nye dramachef, 39-årige Christian Rank, der kommer fra en stilling som executive producer hos TV 2 Fiktion.

Christian Rank er uddannet filmproducer fra Den Danske Filmskole i 2005, og siden da har han primært arbejdet med produktion af TV-serier. Han har bl.a. været ansat på Miso Film og Tju Bang Film/SF Film, inden han i 2010 kom til DR Drama som producer, hvor han bl.a. var producent på to af DRs store dramaserier, »Arvingerne« og »Lykke«.

Piv Bernth, hvis afløser som dramachef Christian Rank nu skal være, arbejdede sammen med ham 2012-2014 og husker især hans indsats med at udvikle »Arvingerne« som en ny, stor DR-satsning.

»Christian er superdygtig. Det var ham, der satte »Arvingerne« i søen og lavede de første seks-syv afsnit, inden han forlod DR igen. Det var en meget banebrydende serie – men han har også lavet mange gode ting på TV 2 og været med til at optimere deres fiktionsafdeling,« siger hun.

»Han er et meget dynamisk menneske, meget vidende og virkelig en ildsjæl. Han brænder for de ting, han gør, og er en stærk motor i alt, hvad han foretager sig. Han er også en lidenskabelig fyr og har et stærkt temperament, og det er også godt, for det skal man have i det job. Så jeg synes, det er et godt valg, og jeg glæder mig på DRs vegne. Det er supervigtigt, når man har været der selv, at der kommer nogen, der kan tage faklen videre. Og det er jeg sikker på, at Christian kan.«

I 2014 rykkede Christian Rank til TV 2, hvor han som executive producer skulle stå i spidsen for TV 2s store primetime-serier.

»Det er et scoop, at det er lykkedes os at få Christian Rank med på holdet,« lød det dengang fra en begejstret fiktionschef, Katrine Vogelsang. »Ud over at Christian er en af Danmarks dygtigste TV-serie producere, så har han strategisk sans, blik for talent og værner om kvalitets-TV. Bedre fås det ikke.«

De to har kendt hinanden siden Filmskolen, og i dag ønsker Katrine Vogelsang ham god vind i det nye job..

»Jeg er skidestolt af, at han skal over og være dramachef hos DR. Selvfølgelig er det trist at miste ham, men på den anden side er han en kæmpe kapacitet, så det er ikke en total overraskelse, at han nu skal videre,« siger hun. »Jeg glæder mig til at konkurrere med ham om at lave kvalitetsfiktion til danskerne og samtidig få ham som partner i arbejdet med at løfte dansk fiktion.

I sine tre år på TV 2 har Christian Rank bl.a. arbejdet med serierne »Rita« og »Nordskov«, og han har netop lagt sidste hånd på »Kriger«, der kommer på TV 2 senere i år.

»Han er et nysgerrigt menneske, som har lyst til at afsøge og undersøge, og det er jo en kæmpe kvalitet i en TV-virkelighed, hvor man tit kigger bagud. Der har han en lyst og energi til at afsøge, hvad ting kan,« siger Katrine Vogelsang. »Derudover har han lige dele lyst til at ramme mange mennesker og samtidig en smallere og mere kunstnerisk åre i sin smag, og når han lykkes med at kombinere de to, så er han virkelig god.«

Christian Rank bor i Valby. Han har en kæreste og to børn fra et tidligere ægteskab. Udover at han ser stort set alle TV-serier, har han en bred interesse for kunst og kultur. Han går også meget op i vin, især naturvin, hvilket ind imellem sætter kollegerne på TV 2 på en hård prøve. Til gengæld er han kendt som en god og underholdende bordherre, der elsker at vende og dreje verden og er sjov at tale med takket være en bred viden og et nysgerrigt blik på det, der foregår omkring ham.

Når Christian Rank tiltræder i DR 1. februar, rammer han en af de poster i mediebranchen, der har været størst blæst om de seneste år med »1864« og »Historien om Danmark« som nogle af de seneste eksempler. Med sin erfaring fra både den private filmbranche, DR og TV 2 har han umiddelbart alle de nødvendige kompetencer for at kunne bestride jobbet. Det eneste, han endnu ikke har prøvet, er at sidde i selve chefstolen.