DRs generaldirektør: »Netflix stiller ikke unges behov for public service«

SEERKAMP: Kulturminister Mette Bock åbnede torsdag for, at Netflix kan få del i public service-midlerne, men DRs generaldirektør Maria Rørbye Rønn ser ikke, at de nuværende streamingtjenester yder den form for public service, som DRs egne kanaler leverer.

DRs generaldirektør, Maria Rønn Rørbye, begynder torsdag en række møder med borgerne, der handler om DRs fremtidige public service-opgaver. (Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: Ólafur Steinar Gestsson
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Netflix og Youtube har overhalet DR som de unges foretrukne medie, og sidste torsdag luftede kulturminister Mette Bock muligheden for, at Netflix og andre streamingtjenester vil kunne få del i den pulje, der årligt er afsat til at lave public service-udsendelser til oplysning og dannelse af borgerne.

I dag siger DRs generaldirektør Maria Rørbye Rønn til Berlingske, at hun ikke kan se Netflix eller andre kommercielle streamingtjenester levere den form for programmer, som man normalt betegner som public service.

- Når jeg ser på det tilbud som DR i dag har til de unge, og det som Netflix har, så er der en kæmpestor forskel. Jeg ser ingen kommercielle streamingtjenester der arbejder med nyhedsformidling eller aktuelle dagsordener, eller som arbejder med at sætte den aktuelle samfundsdebat ind i en kontekst. DRs programmer tager afsæt i en dansk virkelighed – det er en væsentlig forskel. Men danske medier – herunder DR – kan og skal blive bedre til at nå de unge i fremtiden. Og det handler blandt andet om at være tilstede, hvor de unge er, siger Maria Rørbye Rønn.

Kulturminister Mette Bock har sammen med de mediepolitiske ordførere indledt en række borgermøder, der skal give input til det medieforlig, der skal gælde fra 2019. Under overskriften »Antennerne ude«, handler ministerens møder blandt andet om, hvordan man får unge mennesker til at benytte sig af public service-orienterede medietilbud.

På tirsdag indleder DRs generaldirektør Maria Rørbye Rønn på Folkehjem i Aabenraa en parallel møderække med licensbetalerne, der får mulighed for at fortælle, hvad de mener, det er vigtigt, at DR beskæftiger sig med. I alt ni borgermøder er planlagt under overskriften »DR Direkte«.

Generaldirektøren erkender, at DR har en stor udfordring på mediemarkedet, når det handler om at fastholde de unge seeres opmærksomhed, men hun mener selv at have erfaret bl.a. på et allerede afholdt borgerarrangement på Vesterbro, at unge lyttere og seere fortsat er interesseret i de public service-programmer, som DR leverer.

- Vi tilbyder programmer til de unge som for eksempel ’Prinsesserne fra blokken’ og den norske serie ’SKAM’, hvor vi prøver at komme ind i nye virkeligheder, vi arbejder med nyhedsformidling og dokumentarer til de unge, og det ser jeg ingen streamingmedier levere overfor gruppen. Netflix og YouTube er dygtige til det de gør, men jeg oplever, at vores tilbud er et helt andet, siger Maria Rørbye Rønn.

DRs møde begynder klokken 17.30 på Folkhjem på Haderslev vej i Aabenraa og aftenens værter er Christian Degn fra »Hammerslag« og Anette Johnsen og Anders Bonde fra P4, DR Syd & Esbjerg